2018” Şartnamesi Yayımlandı Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafından, 2008 yılından itibaren iki yılda bir düzenlenen European Steel Bridge Awards (Avrupa Çelik Köprü Ödülleri) proje yarışmasının 5’incisine ilişkin Yarışma Şartnamesi yayımlandı. Yarışmanın Ödül Töreni 11 Eylül 2018 tarihinde Çek Cumhuriyeti’nde Prag şehrinde gerçekleştirilecek.
Köprü yapımında çeliğin yaratıcı ve sıra dışı kullanımını teşvik etmek üzere gerçekleştirilen bu organizasyonun amacı; çeliğin inşaat, üretim, ekonomi, sürdürülebilirlik ve mimari açıdan avantajlarını ortaya çıkaran çelik ve çelik-beton (kompozit) köprülerin Avrupa’da bilinirliğini artırmak, yapısal çelik endüstrisini daha rekabetçi hale getirerek yatırımcıların, mimarların ve mühendislerin köprü yapımında daha çok çelik kullanma yönünde ilgisini çekmek.
KATILIM KOŞULLARI:
Bu yarışmaya; taşıyıcı sistemi ECCS’e tam üye olan Avrupa ülkelerinde tasarlanmış veya imal edilmiş ve aşağıdaki koşulları karşılayan çelik ve çelik-beton kompozit köprüler katılabilirler.
Eğer ECCS Tam Üyelerinin ülkelerinde tasarlanmış veya imal edilmiş ise, Üye ülkelerin dışında bir yerde gerçekleştirilmiş çelik köprü projeleri de yarışmaya katılabilirler.
Proje son üç yıl içinde (31 Mayıs 2015 ile 31 Mayıs 2018 arasında) tamamlanmış ve kullanıma açılmış olmalıdır.
Yarışma aşağıdaki iki kategoriyi kapsamaktadır:
* Karayolu ve demiryolu köprüleri
* Bisiklet ve yaya köprüleri ( üst geçit )
Ayrıca, Jüri aşağıdaki gibi Özel Ödüller verebilir:
* Mevcut köprünün çelik kullanarak yenilenmesi
(Büyük güçlendirme, genişletme veya iyileştirme veya kısmi değiştirme),
* Sürdürülebilir köprüler (yaratıcı korozyondan koruma veya benzeri),
* Yüzer köprü,
* Çılgın tasarım ve uygulama,
* Uluslararası Köprü.
SEÇİCİ JÜRİ VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Uluslararası Jüri aşağıdaki 7 üyeden oluşmaktadır.
Pavel RYJACEK, ev sahibi Tam Üye ülke temsilcisi, Çek Yapısal Çelik Derneği, Véronique DEHAN, ECCS Genel Sekreteri, Lasse KILVAER, PMB temsilcisi, Ödül ve Mimarlık Komitesi Başkanı,
AC3 Köprü Komitesi Temsilcisi, Ev sahibi ülkeden bir mimar, İki uluslararası temsilci Projelerin değerlendirilmesinde aşağıdaki kriterler esas alınacaktır:
* Uluslararası standartlarda yapılmış olması.
* Mimari, yapısal tasarım ve inşaat kalitesinin yüksek değerde olması.
* İnşaat sektöründe çeliğin daha çok kullanılması yönünde kullanıcıları, mimarları ve mühendisleri özendirmesi, çelik sanayinin daha rekabetçi olmasına katkıda bulunması.
*Çeliğin inşaat, imalat, ekonomi ve mimari avantajını belirgin olarak göstermesi.
* Sürdürülebilirlik prensiplerine uygunluğu ve çelik köprülerin kalitesi.
* Çelik ve onun çeşitli kullanımlarına ilişkin bilgilerin yaygınlaştırmasına katkıda bulunması ve çeliğin gelişimine dikkat çekmesi.
* Çeliğin imajını yükseltmesi. Bu vasıflara uygun eser sahibi olup, yarışmaya katılmak isteyenler; eserlerini ECCS Şartnamesi’nde belirtilen koşullara uygun şekilde hazırlayarak, onaylanmak ve ECCS’e gönderilmek üzere en geç 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü elektronik ortamda Türk Yapısal Çelik Derneği’ne teslim edeceklerdir. Yarışmaya katılacak eser sayısı için bir sınırlama yoktur. Şartname esaslarına uyduğu Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından onaylanan projeler, en geç 30 Mayıs 2018 Çarşamba akşamına kadar TUCSA tarafından ECCS web sitesine yüklenecektir.
ÖDÜLLER
ECCS Uluslararası Jürisi tarafından ödüle değer bulunan eserlerin paydaşları ödüllerini 11 Eylül 2018’de Çek Cumhuriyeti’nde Prag’da yapılacak ECCS Çelik Köprü Ödül Töreni’nde alacaklardır. European Steel Bridge Awards 2018 Ödül Töreni, ECCS Yıllık Toplantıları ve 9. Uluslararası Çelik Köprü Sempozyumu ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir. Ödüller inşaatın sahibi, genel yüklenicisi, proje müellifi mimar ile mühendisleri ve çelik yapı imalatçısını kapsamaktadır. Genel yüklenici de bu kapsamda önerilebilir. Kaç adet şiltin bedelsiz olarak verileceği ECCS tarafından ayrıca bildirilecektir.