Büyükşehir Belediyesi olarak yapımına hazırlandığımız ve devam ettiğimiz Çelik Yapılar ile ilgili, malzeme kalitesi, kaynak kalitesi gibi konularda teknik desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Bu gibi yapım işlerinde kalite kontrol desteği almak için ne gibi yollara veya kurum/kuruluşlara başvurmalıyız?
Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapımına Dair Yönetmelik; Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından 2006 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İTÜ ve ODTÜ ile koordineli olarak hazırlanmış ve 4 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak uygulamaya girmiştir. Konuyla ilgili yönetmelik ve haberlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Yönetmelik: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/02/20160204-2.htm
Haber: http://www.tucsa.org/tr/haber_detay.aspx?haber=607&tip=1
Web sitemizden gönderdiğiniz formda belirtmiş olduğunuz Çelik Yapılar ile ilgili destek ihtiyaçlarınız ile ilgili olarak;
Teknik Destek. Malzeme kalitesi, kaynak kalitesi gibi konulardaki teknik destek ihtiyaçları konusunda,
1. projenizi / ihale dosyanızı hazırlayacak müşavir firmadan destek alınması en uygun yol olabilir.
2. Bununla birlikte, üniversitelerdeki veya Yapısal Çelik Eğitim ve Araştırma Merkezi (YAÇEM) bünyesindeki hocalarımızdan / uzmanlarımızdan profesyonel danışmanlık desteği almanız da mümkün olabilir.
3. Denetim süreci kapsamında olmakla birlikte, diğer bir önerimiz de yapılan projenin üniversitelerdeki veya YAÇEM (http://www.yacem.com.tr) bünyesindeki danışman hocalarımız veya diğer yetki kuruluşlar tarafından kontrolünün yapılmasıdır.
Kalite Güvence ve Kalite Kontrol. Yapım işlerinde kalite güvence ve kalite kontrol desteği almak için ne gibi yollara veya kurum/kuruluşlara başvurulabileceği konusuyla ilgili olarak;
1. İhale Şartnamenizde çelik konstrüksiyon imalatı yapacak firmaların (Taşeronlar dahil) NANDO sayfasında yer alan Onaylı Kuruluşlar tarafından verilmiş TS EN 1090-1 belgesine sahip olması ve kalite planları ile İSG planlarını işverene sunmaları şart koşulabilir. (TS EN 1090-1 uyumlaştırılmış (harmonize) standart olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305-2011-AB) uyarınca zorunludur.)
2. Çelik konstrüksiyon yüklenicisi, imalatçısı ve montaj ekibinin yetkin kuruluşlar olması önemlidir. Dolayısıyla, ihaleye girecek firmaların yeterliliklerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bunun için;
- Söz konusu firmaların aşağıdaki konulardaki yeterlilikleri uzman ekibiniz tarafından denetlenebilir.
* Teknik yeterlilik (Sahip olduğu yeterlilik belgeleri ve referansları gibi)
* Yönetim Sistemi (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS ISO 18001 gibi)
* Kapasite
* Mali sürdürülebilirlik
- İhaleye girecek firmalardan, Türk Yapısal Çelik Derneği’nin AISC ve BCSA çalışmalarından da yararlanarak geliştirdiği ve 2003 yılından beri yürüttüğü TUCSAmark Yeterlilik Belgelendirmesi Programı kapsamında;
* TUCAmark Yeterlilik Belgesine sahip olmaları veya bu belge yoksa
* İhaleye münhasır olmak üzere "TUCSAmark İhale Ön Yeterlilik Belgesi" alması istenebilir.
3. Denetim konusunda; Yukarıda Teknik Destek kapsamında belirtilen Proje kontrolü ile Kalite Planı uyarınca malzeme, imalat ve montaj denetimleri istenmelidir. Bu denetimlerin, işveren namına, TÜRKAK'tan çelik yapılar konusunda akredite yetkin bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılması uygundur. Arzu edildiği takdirde, TUCSAmark Programı denetçilerinin YAÇEM tarafından Belediyenize yönlendirilmesi de mümkündür. Bağımsız denetim kuruluşunun yüklenici tarafından değil, işveren tarafınızdan görevlendirilmesi ve işveren namına denetim yapması daha gerçekçi ve yararlı olacaktır.