TR|EN
Actual Content
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Etkinlikler > Yarışmalar > SteelPRO
Yarışma: 5 - Yıl: 2008

Ödüller


Teşvik Ödülü 3

Selim Eken (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü) Mahmut Yıldız (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü) Anadolu Üniversitesi

 

Selim Eken (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
Mahmut Yıldız (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)
Anadolu Üniversitesi

Mimari Rapor
Proje alanı Eskişehir fabrikalar bölgesinde seçilmiştir. Sanayileşme sürecinde ilk sanayi kentlerimizden olan Eskişehir kentinin geçmiş tarihinin bir aynası olan fabrika binaları, dünden bugüne mimarinin teknik gelişim aşamalarını çok iyi şekilde göstermektedir. Bu tasarım için kent merkezine yürüme mesafesinde demiryolu ve taşıt ulaşımı kolaylığı sağlayan ticaret yapılarına yakın bir alan seçilmiştir. Tasarımın ana teması “esneklik, zaman, şeffaflık” üzerinde kurgulanmıştır. Yapı formunun oluşmasında arazideki mevcut fabrika binası önemli tasarım girdisi olmuştur. Fabrika binası olduğu gibi korunup EXPO yapısı onun çeperinde ve yakın çevresinde kurgulanmıştır. Yapının şeffaflığı ile dünü ve bugünü tek bir mekânda deneyimlemesi amaçlanmıştır. Yapı formunda çelik konstrüksiyonun getirdiği esneklik camın saydamlığı ile birleştirilerek büyüyüp küçülebilen, farklı kombinasyonlara cevap verebilen, önündeki fabrika binasını ve sergilenen ürünleri ortaya çıkaran bir form yakalanmaya çalışılmıştır.

Mühendislik Raporu
Proje, yapı formu belirlendikten sonra uzay sistemlerinin dinamik davranışlarındaki belirsizliklerden dolayı portal çerçeve düzenlenerek çalışılmıştır. Strüktür sisteminde kullanılan Borusan çelik yapı elemanları yapma olarak imal edilmiştir. Projenin taşıyıcı sistemi; bulunduğu zeminin sahip olacağı düşey, sabit ve hareketli yükler proje yerinin deprem koşulları dikkate alınarak oluşturulmuştur. Portal çerçeve yapı eleman birleşimlerinde bulonlama bağlantı yapılmıştır. Portal çerçevenin kafes sistem yüksekliği için açıklığın 1/10’u alınmıştır. Kafes sistemde diogonal elemanlar çekme kuvvetini alacak şekilde düzenlenmiştir. Taşıyıcı kafes sistemlere yük aktaran aşık sistemi ekonomik kesitler sunduğundan R kirişi olarak düzenlenecektir. Projede yer alan duvarlar kompozit panel olarak tasarlandığı için statik hesabı yapılmamıştır. Deprem ve rüzgâr yükleri altında strüktürün yapabileceği yer değiştirmeleri önlemek için gerekli görülen yerlere tek yönlü çaprazlamalar atılmıştır. Ayrıca çaprazların kullanımı ile kolonlara binen yatay yükler azaltılmıştır. Kaplama elemanlar rüzgârın emme kuvvetine karşı taşıyıcı sisteme emniyetli olarak bağlanmıştır. Tasarım standardı olarak: - TSE 498(Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri) - TSE 648(Çelik Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları) - ABYYHY (Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik) lerden yararlanılmıştır.

© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton