TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Etkinlikler > Yarışmalar > SteelPRO
Yarışma: 7 - Yıl: 2010

Ödüller


Mansiyon 1

Öyküm Ağbaba (Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü) Celal Bayar Üniversitesi Murat Ardalı (Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü) Pınar Kayhan (Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü) İzmir Ekonomi Üniversitesi
Öyküm Ağbaba (Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü)
Celal Bayar Üniversitesi

Murat Ardalı (Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü)
Pınar Kayhan (Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü)
İzmir Ekonomi Üniversitesi
 
Mimari Rapor
Projede, İzmir’de yaşayan gençlere yönelik yapılan etkinliklerin azlığı ve var olan meydanların İzmir nüfusu için yetersiz kalmasından yola çıkılarak, geçiş noktasında bulunan Konak’ta Konak Meydanı’na ek olarak ‘’gençlik merkezi’’ ve ‘’gençlik meydanı’’ tasarlanmıştır. Tasarlanan gençlik merkezi ve meydanıyla farklı kültür, yaş ve meslek gruplarından gençleri biraraya getirmek, bu merkezde yapılan sosyal, kültürel, toplumsal faaliyetlere dahil etmek, yapılan etkinliklerle içki, sigara, uyuşturucu gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak tutmak amaçlanmıştır. Merkezde gençlere yönelik psikolojik destekler de verilmektedir. Böylece sorunlu gençlerin topluma kazandırılması ve toplum refahının artırılması hedeflenmiştir. Gençlik merkezi kamusal alanların artırılmasını öngörmekte ve bunun için İzmir’de örnek oluşturmaktadır. Merkezde mini sinema, internet, buluşma alanları, söyleşi mekânı, danışma ve bilgi alanı, gençlere yönelik yapılan sağlık kontrol alanı ile kafe ve tuvaletler yer almaktadır. Gençlik meydanı konserler, söyleşiler, yarışmalar, gösteriler için kullanılmaktadır. Gençlik merkezi üzerindeki çelik köprüde panolar, ilanlar ve mini golf alanı yer almaktadır. Tasarımda yeşil çatı kullanılmıştır. Ayrıca merkez içindeki sanal aks üzerinde ağaçlar bulunmakta ve çatıda yer alan akrilik malzeme ile ağaçların güneş alması sağlanmıştır. Konak Meydanı’nda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir valilik binası yükseklikleri sebebiyle Saat Kulesi’nin görsel etkisini kaybettirmektedir. Ancak tasarlanan gençlik merkeziyle Saat Kulesi’ne ölçek kazandırılmıştır. Tasarımda geleneksel yöntemlerin dışına çıkılması ve “çelik ”in tasarımda ve fonksiyonda sağladığı avantajlardan yararlanılmıştır. Gençlik merkezinin strüktürünü oluşturan “çelik asma köprü” merkez içerisinde kolonsuz geniş alanlara olanak sağlamış ve merkez içerisinde kullanılan Borusan Mannesmann kutu profillerinden oluşan, birbirlerine eklenebilen ve farklı işlevler yüklenebilen “hareketli modüller” ile modüller arası iletişim ve merkez içi farklı plan düzenlemelerine olanak sağlanmıştır.

Mühendislik Raporu
İzmir Konak Meydanı’nda gerçekleştirilmesi amaçlanan yapı, köprü ve gençlik merkezi olarak iki farklı amacı birarada bulunduracak şekilde tasarlanmıştır. Ülkemiz şartları dikkate alındığında (1. derece deprem bölgesi ve rüzgâr etkileri) köprü yapısı ve ana binanın statik olarak ayrı tasarlanıp çözülmesi öngörülmüştür. Sistem tasarımında oluşturulacak taşıyıcı elemanların her yapı için kendi sistemini taşıması fakat genel görünüm olarak yekpare bir yapı görüntüsüne sahip olması istenmektedir. Köprünün hesap mantığı ve dikkate alınması gereken yük tip ve davranışları bina ile aynı nitelikte olmadığı için, sistem dilatasyonla (15 cm) ayrılarak ayrık olarak çözülecektir.

Köprü yükleri
1. Servis yükü (insan yükü)
2. Kaplama yükleri
3. Kar yükü (Bölge bin metrenin altında ve deniz kenarı olması nedeniyle kar yükü sıfır alınabilmektedir. Fakat güvenlik nedeniyle bölgesel olarak minimum 40 kg/m2 seçilerek hesap yapılması uygun olacaktır)
4. Öz yükler (Taşıyıcı elemanların kendi öz ağırlıklarından kaynaklanan yükler)
5. Rüzgâr yükleri (deniz kenarında olması ve köprü taşıyıcılarının yüksekliğinin ana binadan fazla olması nedeniyle rüzgâr yükleri köprü için daha kritiktir)
6. Deprem yükleri (1. derece deprem bölgesi olması nedeniyle önem arz etmektedir.

Ana bina yükleri (gençlik merkezi)
1. Hareketli yükler (yapı için 200-350-500 kg/m2)
2. Kaplama yükleri (125-200 kg/m2)
3. Deprem yükleri (1. derece deprem bölgesi ve zemin sınıfı dikkate alınarak hesaplanmıştır)
4. Rüzgâr yükleri (cb = 1.2, pr = 80 kg/m2)
5. Çatı kaplaması ve çatıdaki yürüyüş alanı yükleri dikkate alınarak hesap yapılmıştır.

Köprü ağırlığının dengelenmesi için ana bina tarafında halatların bağlanacağı beton kütleler oluşturulmuştur (beton temel). Bu elemanlar ana bina içinde fakat dilatasyonla ayrık olarak çalıştırılmıştır. Köprüyü taşımak için ana kolon olarak çelik kolonlar kullanılmıştır. Köprü platformu çelik kirişlerden oluşturulmuş bir iskelete sahiptir.
© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton