PROJE EKİBİ (Başvuru sırasına göre)
Ahmet Furkan Kırdım – KTO Karatay Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Süleyman Burak Atcı – KTO Karatay Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Merve Çimen – KTO Karatay Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Fatma Merve Okumuş – KTO Karatay Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Tahir Bekdik – KTO Karatay Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Ali Kavak – KTO Karatay Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
DANIŞMAN
Dr. Öğr. Üyesi Halil Sevim – KTO Karatay Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Araş. Gör. Sadrettin Sancıoğlu – KTO Karatay Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
MİMARLIK RAPORU
Hatay ilinde gerçekleşen deprem afeti sonrası yaşanan olumsuz koşullar nedeniyle öğrencilerin yaşadığı mağduriyeti göz önünde bulundurarak tasarlanan bu okul kampüsü projemizde modern ve etkili bir eğitim ortamı sağlamak amaçlanmış olup öğrencilerin birlikte ortak bir sosyal alan oluşturması ve bu sayede eğitimlerine yansıyacak pozitif etkenler sağlanması amaçlanmıştır.
Hatay Antakya’nın merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı ve Demokrasi Meydanı’nı birbirine bağlayan Cumhuriyet Caddesi boyunca ilerlerken Asi Nehri’nin aksı projemizde esin kaynağı olmuştur. Bu cadde boyunca ilerleyen imar planından doğan akslarımız göz önüne alındığında bu bütünlüğü projemize yansıtarak binalarımızın bir bütün halinde çalışmasını bir temel kaynağı olarak kendimize amaç edindik. Bu doğrultuda 3 yapıdan oluşan projemizde spor salonu ile eğitim birimini ve bu birimi de konferans salonumuzla bir tüp tünel yardımıyla birbirine bağladık ve binalar arası geçiş sirkülasyonu sağladık.
Hedefler
Bu proje tamamlandığında modernizm ve fonksiyonellik yönünden bir fark yaratmayı hedeflemesinin yanında burada öğretimlerini sürdürecek öğrencilerin ihtiyaçlarına hitap etmeyi bir amaç olarak edinmiştir. En önemli adımlardan birisi öğrencilerin güvenliğini ve konforunu maksimum seviyede tutmaktır. Bu aşamada güvenli bir kampüs ortamı oluşturmak amacıyla projemiz bir bütün halinde çalışmakta olup, karmaşaya yol açmayacak ferah bir açık hava meydanı oluşturulmuştur. Olası bir yangın olması durumunda gerekli bütün bölgelere acil durum sistemleri yerleştirilmiş olup yangın merdivenleri ulaşılması kolay yerlere konumlandırılmıştır. Projemiz, eğitim öğretimini tamamlarken herhangi bir sorun yaşamaması adına herkes için tasarım ilkesi doğrultusunda engelli bireylerimizi de düşünerek tasarlanmıştır. Bunun yanında eğitim birimlerimize ulaşmalarını kolaylaştıracak özel tasarımlar (uygun döşeme kalınlıkları) ortaya koyulmuştur.
Bu kampüs projemiz öğrencilere hitap etmenin yanı sıra yapısı itibarıyla çevreci bir görüntü ortaya koyarak güneş kırıcılar ve akıllı cam sistemlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu sayede enerji verimini en üst seviyeye çıkarma yolunda önemli adımlar atmış bulunmaktadır. Bir diğer çevreci yaklaşımımız olarak güneş panelli oturma alanları tasarlayarak proje kampüsümüzün kendi enerji sistemlerini yönetmesine olanak tanımayı amaçlamıştır. Ayrıca kampüste yer alan bütün su sarfiyatının dönüşümlü olmasına ve gri su projesinde yer almasına özen gösterilmiştir.
Projemizin bulunduğu konum seçilirken yeşil alanlarla çevrili bir konum tercih ederek temiz ve sağlıklı bir meydan ve okul aksı oluşturmak hedeflenmiştir. Bunun yanında her yönden ulaşıma kolay olmasına, toplu taşıma rotasında bulunmasına özen gösterilmiş olup şehir meydanına da yakınlığı ile aktif bir kampüs ortamı sağlanması amaçlanmıştır.
Projemizde yer alan laboratuvar, spor salonları, atölyeler, kitap okuma köşeleri, kent meydanına açılan konferans salonu, yemekhane, kafeterya gibi bölümler optimal bir şekilde yerleştirilerek öğrencilerin kullanımına sunulmuş olup her türlü ihtiyaçlarını giderilmesi odaklı çalışmalar yapılmıştır. Eğitim birimlerinde stone cam sistemleri tercih edilerek gerektiğinde şeffaf gerektiğinde buzlu olarak kullanılabilen camlar kullanılmıştır.
MÜHENDİSLİK RAPORU
Bu proje kapsamında; Yerel Zemin Sınıfı: ZE olan, Enlem: 36° 25’ 41.8’’N, Boylam: 36° 14’ 35.4’’E sahip olan arazi üzerine birbirlerine tüp tünel geçit ile bağlanan 3 bağımsız bölümden oluşan KÜYAP Anadolu Lisesi statik çözümleri yapılmıştır.
Statik proje kapsamında kullanılan yönetmelikler;
ÇYTHYE (Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Yönetmeliği)
TBDY 2018 (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği)
AISC 360-10 (American Institute of Steel Construction)
AISC 341-16 (American Institute of Steel Construction)
Statik proje kapsamında kullanılan standartlar;
TS 498-2021 (Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında kullanılacak yüklerin hesap değeri)
TS 1991-1-3 (Eurocode 1: Kar yükleri)
TS 1991-1-4 (Eurocode 1: Rüzgâr yükleri)
Yapı Çeliği
Profiller: S235- S275
Plakalar: S235
Sehim Kriterleri
Kiriş ve aşıklar (her iki yönde)
Konsol (düşeyde)
Kullanılan Programlar
SAP2000 V.25.2.0 Structural Analyse Program - Statik Analiz Programı
Tekla Structures 23 Copyright © Tekla Corporation and its licensors
İdea Statica V21.1.4.1568
MS-Excel 2023 Copyright © Microsoft Corporation
MS-Word 2023 Copyright © Microsoft Corporation
Yapı Dizayn Yönetmeliği
Arazi için verilen yer zemin özellikleri aşağıdaki gibidir;
Ss = 0.999 (Ss: Kısa periyot harita spektral ivme katsayısı [boyutsuz])
S1 = 0.261 (S1: 1,0 saniye periyot için harita spektral ivme katsayısı [boyutsuz])
PGA = 0.424 (PGA: En büyük yer ivmesi [g])
PGV = 26.108 (PGV: En büyük yer hızı [cm/sn])
Statik Sistemin Tanıtımı
Bu rapor, ağır çelik kullanılarak yapılan KÜYAP Anadolu Lisesine ait okul binasının hesap raporudur. Projemiz üç farklı kütleden oluşan, ilk kütle spor salonu ve yemekhane binası, ikinci kütle eğitim birimleri ve son kütle konferans salonu olarak tasarlanmıştır.
İlk kütle olarak spor salonu ve yemekhane binasının kat yükseklikleri 4,0m’den oluşmaktadır. Yemekhane bina yüksekliği 8,0m’dir. Spor salonu çatısı uzay kafes sistem kullanılarak çözülmüştür. Uzay kafes sisteminin üst kotu 9,30m’dir. Yapının kolon kesitleri HE600B, Kirişleri IPE 600’dür. Tali kirişler HE300B, destek elemanları HE300B, çapraz elemanlar ise TUBO – D193.7*8. Kafes elemanları TUBO – D101.6*3.6‘dır.
İkinci kütle olarak eğitim birimleri binası kat yükseklikleri 4,0m’den oluşmaktadır. Yapının bina yüksekliği 20m’dir. Bina merkezinde merdiven ve asansör çevresinde atrium boşluğu bulunmaktadır. Eğitim binası 24 derslikten oluşan 3 bölüme sahip bir binadır. Yapının kolon kesitleri HE600B, Kirişleri IPE 600’dür. Tali kirişler IPE450, destek elemanları HE360B, çapraz elemanlar ise TUBO –D101.6*3.6’dır.
Üçüncü kütle olarak konferans salonu binası kat yükseklikleri 4,0m’den oluşmaktadır. Yapının bina yüksekliği 12m’dir. Konferans salonumuz çatısı tonoz çatı sistemi ile çözülmüştür. Yapının kolon kesitleri HE650B-TUBO-D273*5.6-A, Kirişleri IPE 400’dür. Çapraz elemanlar ise TUBO – D101.6*3.6‘dır. Tonoz kirişleri IPE 360, aşıkları ise IPE400’dür.
Döşeme yükleri Sap2000 programında “G” ve “Q” yükleri şeklinde tanımlanmıştır.
Binaya etki eden rüzgâr yükler Eurocode1-2005 Wx, Wy şeklinde tanımlanmıştır.
Deprem Hesabı yapılırken TBDY 2018 yönetmeliğinden faydalanılmıştır. Hesaplar eş değer deprem hesabına göre yapılmıştır.
JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ
Almanya’daki aktüel dergilerindeki tasarımları andıran mimari konsepti ve eğitim gereksinimlerine katkısı açısından yeterli bulunmamakla beraber, bitmiş binada birkaç çatı dışında çelik kullanımını öne çıkaran tasarım olmaması ve geçmiş olduğu açıklıklar göz önüne alındığında çelik konstrüksiyon ile proje çözme mantığına pek uymadığı, ancak mühendislik yaklaşımının ve verilerinin detaylı ve tatminkâr, iyi bir modellemeye dayanan statik projesinin de başarılı olduğu değerlendirildi.
“SteelPRO 2023, BİR PROBLEM ESNASINDA TAKIM OLARAK ÇÖZÜMLER ÜRETME YETENEĞİNİ BİZLERE KAZANDIRDI”
SteelPRO 2023’te Mansiyon Ödülü almaya hak kazanan KÜYAP Anadolu Lisesi projesi, okul ile dış dünya arasında bir bağlantı kurmayı hedefleyen konseptiyle farklılık yaratıyor. Proje ekibi, hem SteelPRO 2023’ün kendilerine sağladığı kazanımları hem de proje ayrıntılarını bizlerle paylaştı.
Projenizde modernlik ve fonksiyonellik olgularını bir araya getirmenizin yanı sıra öğrenciler için güvenli bir kampüs oluşturma hedefi de görülüyor. Bu düşüncelerinizin ardında yatan nedenler nelerdir?
Modernlik ve fonksiyonellik, kaliteli ve verimli eğitim vermek isteyen eğitim merkezleri için iki önemli etmendir. Fonksiyonellik kavramını ön planda tutarak ve şeffaf sınıflar içerisinde fonksiyonel alanlara yer vererek öğrenciler için alternatif kullanımları olan sınıflar tasarladık. Yenilikçi teknolojileri, interaktif eğitim araçlarını ve modern altyapıyı aktif kullanan, derslerini daha etkili bir şekilde takip etmelerine, bilgiye daha hızlı erişmelerine ve becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayan bir eğitim birimi yapmayı hedefledik.
Güvenli bir kampüs ortamı ise öğrencilerin sağlıklı, huzurlu ve odaklanmış bir ortamda öğrenmelerini ve potansiyellerini en iyi şekilde ortaya koymalarını sağlar. Bu da öğrencilerin kendilerini rahat hissetmelerini, sosyal ve akademik gelişimlerine odaklanmalarına imkân tanır. Biz de tasarımımızda bunları göz önünde bulundurarak hem sosyalleşebilecekleri hem de birçok aktivite yapabilecekleri güvenli alanlar tasarladık. Çünkü güvenlik, öğrencilerin ve çalışanların, fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığını korumak için hayati öneme sahiptir.
Mansiyon Ödülü kazanan projenizde çevreci ögeler ve enerji tasarrufu etkisini de görüyoruz. Ayrıca güneş panelli oturma alanları kullanımı projenizde mevcut. Bu alanların sağladığı kazanımları bizimle paylaşır mısınız?
Duvarlarla sınırlandırılmış eğitim bahçesi oluşturmak yerine Antakya’nın şehir yapısından yola çıkarak tasarladığımız meydana uzanan ve ağaçlık alanlarla kesişen akslarla, okul ile dış dünya arasında bir bağlantı kurmayı hedefledik. Bu kararımızla okulun içinde ne olup bittiği, etkinlikler veya öğrenci çalışmaları dışarıdan da görülebilir ve takip edilebilir oldu. Bu da eğitim alanı ve topluluk ilişkilerini geliştirebilir ve okulun etrafındaki topluma daha fazla açık olmasını sağlayabilir hale geldi.
Projemizde arazide var olan ağaçlık alanı koruyarak ve tasarımımızla bütünleştirerek hem çevre bilincini artırmak istedik hem de öğrenciler için sosyal yeşil alanlar oluşturmayı hedefledik. Ağaçlık alandan eğitim merkezinin meydanına uzanan aksa güneş panelli oturma alanları ekleyerek yeşil enerji üretimini aktif bir şekilde kullandık, kamu alanlarında çevre dostu teknolojilerin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması için birer örnek teşkil ederek insanlara güneş enerjisinin potansiyelini ve faydalarını göstererek çevre bilincini artırmak istedik.
Projeyi tasarlarken hangi programlardan yararlandınız?
Projeyi tasarlarken statik kısımda faydalandığımız programların en başında analiz programı olarak SAP2000 v25.0.0 programını kullanıldık. SAP2000 programında ilgili ilin kar, rüzgâr yüklerini ülkemizde yürürlükte olan standartlardan belirledik. Deprem yüklerini Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018’de belirtilen sınır ve koşullara uyarak SAP2000 programına girdik. SAP2000 analizlerinin sonucunda belirlediğimiz kesitleri, Tekla Structures programına aktararak çizimleri bu programlardan aldık.
Pafta düzenlemesi ve hesap kolaylığı için AutoCAD ve Microsoft Excel programlarından faydalanıldı.
Mimari çözümler ve tasarımlar için AutoCAD , SketchUp ve render görselleştirme için Enscape ve Adobe Photoshop programlarını kullandık. Plan çözümlemelerini AutoCAD programında yaparak üç boyutlu mekân ve cephe tasarımlarında SketchUp modellemesi ile ilerledik. SketchUp modellemesi üzerinden Enscape render programı kullandık. Pafta tasarımı ve görselleştirmeler için Adobe Photoshop programını kullandık.
Çelik kullanımının bu projeye sağladığı katkıları sizden öğrenebilir miyiz?
Bu proje kapsamında çelik kullanım amacımızın bizlere sağladığı faydalardan en önemlisi çeliğin taşıma kapasitesinin ağırlığına oranla daha yüksek bir malzeme olmasıdır. Daha küçük kesitlerde daha fazla yük taşıtabilmek ve daha geniş açıklıkları statik açıdan daha küçük kesitlerle güvenle taşımak oldukça fayda sağlamıştır. Çelik, sünekliği ve homojenliğinin sağladığı imkânları kullanabilmek için projemizde tercih edilmiştir.
Çelik malzeme kullanımı mimari anlamda daha esnek ve fonksiyonel mekânlar kurgulayabilmemizi sağladı. Aynı zamanda çelik malzeme ve cam malzeme birleşimi estetik bir cephe görüntüsü sunarken eğitim biriminde bodrum kat ve zemini bağlayan amfi tasarımının cephelerde ki şeffaflık kurgusu ile vurgulanmasını sağladık.
SteelPRO 2023 size mesleki anlamda neler kattı? Yarışmadan edindiğiniz deneyimleri bizimle paylaşır mısınız?
SteelPRO 2023 yarışmasına hazırlanırken birçok program öğrendik ve kendimizi bu programlarda geliştirdik. Ekip olarak hayallerimizdeki mesleklerde hayalimiz ve hedefimiz olan okul projemiz için bir adım atmış olduk ve bu sebeple projemize “KÜYAP” ismini verdik. Bizler Karatay Üniversitesi Yapı Topluluğu (KÜYAP) olarak okul yapmayı hedefleyen bir öğrenci topluluğuyuz. Bu amaç doğrultusunda yardıma muhtaç köy okullarına maddi manevi desteğin yanı sıra tadilatlar yaparak fiziksel iyileştirmeler yapıyoruz ve adım adım okul hayalimiz için birlikte minik kalplere dokunuyor, iz bırakıyoruz.
Özellikle deprem bölgesi için çalışmış olmak bizleri daha da hevesli bir proje çalışma sürecine sürükledi. Mesleklerarası multidisipliner çalışmayı ve bir problem esnasında takım olarak çözümler üretmeyi, hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemek ve vazgeçmeme güdüsünü bizlere kattı. Çelik tasarım açısından; yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve problemlere karşı çözüm odaklı yaklaşma yetisini bizlere kazandırdı. Proje sürecinde bizden desteklerini esirgemeyen hayallerimize destek olmaktan daha fazlasını yapan hocalarımıza teşekkür ediyoruz.