TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 85 - Kasım - Aralık 2023

Yapısal Çelik Günü




YAPISAL ÇELİK GÜNÜ 24. KEZ BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİ



Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Yapısal Çelik Günleri 6-7 Aralık 2023 tarihinde Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından ilki 2000 yılında gerçekleştirilen, bu yıl ise sektör paydaşlarıyla 24.kez buluşan ve çeyrek asra yakın geçmişiyle sadece ülkemizde değil tüm Avrupa’da gündem belirleyen etkinliklerden biri olan Yapısal Çelik Günleri, bir kez daha konusunda uzman isimleri sektör paydaşlarıyla bir araya getirdi.



1. Gün: DEPREM DİRENÇLİ YAPILAŞMA

Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonunda 6-7 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününde “Deprem Dirençli Yapılaşma” teması ele alındı. Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş ve Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Soykan’ın gerçekleştirdiği açış konuşmalarının ardından başlayan etkinlikte ilk sunumu, ADYA Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Konuklu “Çelik Yapıların Hasar Kontrol Tespit Çalışmalarından Çıkarılan Dersler” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirdi.



Ardından Prof. Dr. Filiz Piroğlu’nun Oturum Başkanlığını gerçekleştirdiği ve üç konuşmacının yer aldığı ilk oturuma geçildi. CONSERA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek “Yapısal Çelik ve Modüler Yapılar ile Ülkemizin Depreme Karşı Dayanıklı Konut Sorununun Çözümü Mümkün” başlıklı sunumuyla oturumun ilk konuşmasını gerçekleştirirken Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Serdar Soyöz “Hafif Çelik Yapılar ve Deprem Yönetmeliği”, EFECTIS Era Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı İlker İbik ise “Çelik Yapı Tasarımında Deprem ve Yangın” başlıklı sunumlarıyla katılımcılara hitap ettiler. İlk Oturum, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.



Ali Kırca Yönetimindeki Açık Oturum


Anchorman, Siyaset Meydanı Programı Yapımcısı Ali Kırca’nın moderatörlüğünde gerçekleşen “Depremde ve Sonrasında Çelik Yapılar” başlıklı Açık Oturumda TUCSA Hasar Tespit Komisyonları Koordinatörü Sedat Konuklu, MİM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun, DORÇE Tasarım Direktörü Cenk Çetin ve TUCSA Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş katılımcılarla buluştular. 6 ve 20 Şubat depremlerinde 200.000 binanın yıkılmış olmasına karşılık hiçbir çelik yapının yıkılmadığı, hasar alan özellikle çelik taşıyıcılı sanayi yapılarının nasıl kolaylıkla onarılabildiği, 6 Şubat depreminin yanı sıra 1999 Gölcük Depremi’nden de tecrübelerin aktarıldığı, görülen eksikliklerin ve ileriye dönük önerilerin yer aldığı açık oturum yoğun ilgi ile takip edildi.



Katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından Dr. Özgür Köylüoğlu’nun Oturum Başkanlığında gerçekleştirilen ve dört konuşmacının yer aldığı İkinci Oturuma geçildi. Oturumda ilk sözü Hazama Ando Corporation Türkiye Genel Müdürü Japon Deprem Uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki aldı. Moriwaki, “Deprem Dirençli Yapılaşmada Çelik Yapılar” başlıklı sunumuyla ülkemizin deprem gerçeğini, zemin koşullarına uygun deprem dirençli yapılaşmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Oturumda ikinci olarak Gebze Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Onur Şeker tarafından “TnT Sismik Sönümleyicilerin Gelişmesi: Araştırmadan Uygulamaya” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Doç. Dr. Onur Şeker’in Tnt Sismik Sönümleyicilerle ilgili verdiği detaylı bilgilerin ardından İnşaat Yüksek Mühendisi Alparslan Güre “Deprem Güvenliği, Kentsel Dönüşüm ve Mühendislik Etiği” başlıklı sunumuyla, binaların yıkılmasında en önemli paylardan birine sahip olan etik konusunda katılımcılara bilgi verdi. İlk günün ve oturumun son sunumu ise “Depremde Hatay’da Yaşananlar ve Depreme Direnen Yapılar” başlıklı sunumuyla İskenderun’da yer alan Aykut İnşaat’tan Murat S. Aykut tarafından gerçekleştirildi. Sunumda Aykut tarafından, İskenderun’da yaptıkları ve depremde hiçbir hasar almayan, Steel Towers çelik binaları ve depremde yaşananlar ile yıllardır çelik yapıların önemini anlatmak için yaptığı çalışmalar hakkında ilgi çekici bilgiler verildi.



2. Gün: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ve DİJİTALLEŞME


24. Yapısal Çelik Günü’nde ikinci günün teması “Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme” oldu. Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş’in “2. Güne Hoş Geldiniz” konuşmanın ardından ikinci günün Açık Oturumuna geçildi.



Kıvanç İlhan Yönetimindeki Açık Oturum


Moderatörlüğünü EKOTÜRK TV “Yapısal Parite” programının yapımcısı/sunucusu Yüksek Mimar Kıvanç İlhan’ın gerçekleştirdiği “Deprem Gerçeği Karşısında Çelik Yapı Stratejisi” başlıklı açık oturumda, Prof. Dr. Filiz Piroğlu, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Teknik İşler Direktörü Hasan Akbulut, ArcelorMittal RZK Çelik Servis Merkezi Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den Dr. Kağan Yemez ile Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş katılımcılara hitap ettiler. Somut verilere dayanarak “Yıllardır çelik yapılara gerekli önem verilseydi depremde bu kadar insan ölmezdi” gerçeğinden hareketle, genelde “Deprem Dirençli Yapılaşma Politikasının”, özelde “Çelik Yapılar Stratejisinin” bir devlet politikası olması gerektiği konusunun altı çizildi.



Bu Açık Oturumun ardından 20. Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması (SteelPRO 2023) Ödülleri sahiplerini buldu. AAW (Ahmet Alataş Workshop) Ana Sponsorluğunda gerçekleştirilen SteelPRO 2023’te eşdeğer ödül almaya hak kazanan ANKA ve 6 Şubat Meslek Lisesi projeleri ile mansiyon ödülü almaya hak kazanan KÜYAP Anadolu Lisesi projelerini hazırlayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri ve danışman öğretim üyeleri ödüllerini ve teşekkürlerini aldılar.



Ödül Töreninin ardında düzenlenen ve Prof. Dr. Özlem Eren Başkanlığında gerçekleştirilen üçüncü Oturumda ilk olarak “Tasarımda Karşılaşılanlar ve Çözüm Önerileri” konulu eleştirel, yapıcı ve ufuk açıcı sunum; Ahmet Alataş Workshop’tan (AAW) Mimar Ahmet Alataş ve Ural Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı A. Süreyya Ural tarafından gerçekleştirildi. Bu sunumun ardından ENG Metal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selami Gürel “Deprem Bölgelerindeki Çok Katlı Binalarda Uygulanması Gereken Dış Cephe Sistemleri” başlıklı konuşmasıyla katılımcılara seslendi. Oturumun son konuşmacısı ise, “Deprem ve Çelik Taşıyıcı Sistemli Konutlar, Sanayi ve Kamu Yapıları” başlıklı konuşması ile Hatay Havaalanı dahil depremde hasar dahi almayan birçok çelik yapının proje müellifi olan Yüksek Mimar Yakup Hazan oldu.



Verilen kısa bir aranın ardından Sektör Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ödül sahiplerine ve konuşmacılara plaket yerine Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından “Öğrenci Eğitimlerini Destekliyoruz” mottosu ile her biri adına yaptığımız Darüşşafaka Vakfına Burs Bağışı sertifikalarının verilmesi de katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.



Prof. Dr. Hasan Şener’in Oturum Başkanlığını yaptığı dördüncü oturumda Yüksek Mimar Melike Altınışık “21. Yüzyıl Maestroları” başlıklı vizyoner sunumunu gerçekleştirdi. ATTEC Design Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Topbaş ve BİLGİN Mimari Tasarım Ofisi’nden Caner Bilgin; “Kalyon Karapınar 1350 MWP GES / Merkezi Kontrol Binası” projesini de kapsayan sunumlarıyla, çelik yapıların güzel ve etkin kullanım örneklerini gösteren bilgileri, oturum çerçevesinde katılımcılarla paylaştılar.



Yoğun bir gündemde gerçekleştirilen ikinci gün “Özel Oturum” ile devam etti. “Jeneratif Yapay Zekâ Dönemi ve Çelik Yapılar” başlıklı özel oturumda INTEKNO Yönetim Kurulu Başkanı, DEİK Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aslı Akçamete, yapay zekâ, derin öğrenme, makina öğrenmesi konularında, hayal dahi edilmesi güç bir süratle meydana gelen gelişmeler ve bunlarının yaşamımızı ve sektörümüzü nasıl etkileyebileceğine dair bilgi ve görüşleri katılımcılarla paylaştılar.



İki gün süren ve büyük ilgi ile takip edilen 24. Yapısal Çelik Günü, Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş tarafından yapılan teşekkür ve kapanış konuşmasının ardından, bir sonraki yıl tekrar buluşmak dileğiyle ve arzusuyla sona erdi.


Çelik Yapılar - Sayı: 85 - Kasım - Aralık 2023

Kendimizi Sınayalım

KENDİMİZİ SINAYALIM S.85



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton