Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 80 - Ocak / Şubat 2023
Gündem
İMO'DAN BİNA HASAR TESPİTİ ve MEVCUT BİNA DURUM TESPİTİ ÇALIŞMALARI
Yaşadığımız büyük depremin ardından bina hasar tespiti ve mevcut bina durum tespiti çalışmaları hakkında kamuoyunda oluşan tedirginliklere ilişkin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından aşağıdaki bilgi notu oluşturulmuştur.
BİNA HASAR TESPİTİ
Depremin hemen sonrasında binaların kullanılabilme durumunu acil ve hızlı olarak ortaya koyabilmek için iki temel değerlendirme yöntemi kullanılır.
MEVCUT BİNA DURUM TESPİTİ
Deprem öncesinde veya sonrasında binaların taşıyıcı sistem durumunu ve hasar görme potansiyelini tespit edebilmek için temel değerlendirme yöntemleri.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU KAPSAMINDA RİSKLI BİNA TESPİTİ
(RBT)
- “Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen 6306 sayılı «Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun» kapsamında yapılır. Bina sahipleri (kat malikleri) “Kentsel Dönüşüm Kanunu” kapsamında binalarını yenilemeye (yıkıp yenilemeye veya güçlendirmeye) karar verdikten ve bu doğrultuda hazırlıklarını yaptıktan sonra bu raporun çalışmasını başlatmaları daha uygundur. Çünkü binanın riskli olduğu sonucu çıktığında ve rapor resmiyet kazandığında binaya 3 ay içerisinde müdahale etmek kanunen gereklidir.
- Görsel saha incelemesine ilave olarak beton kalitesi ve donatı durumunun kısmen ortaya konulduğu ve binanın bilgisayar ortamında analiz edildiği inceleme yöntemidir.
- Binanın risk durumunu; «Riskli» veya «Riskli değil» şeklinde tanımlayarak, kullanılması veya yıkılması kararını Risk Değerlendirme Raporu ile ortaya koyar.
- 6306 sayılı kanuna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş ve bakanlık web sitesinde ilan edilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından yapılır.
- Binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığı bilgisini vermez. Binanın kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında yıkılması gerekip gerekmediğini tespit eder. Yıkılma kararı çıkan (Riskli) binalar 6306 sayılı kanuna göre 3 ay içerisinde yıkılır veya güçlendirme çalışmaları başlatılır. Yıkılmasına gerek olmadığı belirlenen binalar için depreme dayanıklı sonucuna varılamaz.