TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 49 - Ekim 2016

Teknik Makale




TEK KATMANLI VE SERBEST ŞEKİLLİ (TKSS) IŞIKLIKLAR / CEPHELER



Mim. Muharrem Çağlan Sistem Tasarım Bölümü Direktörü METAL YAPI ENG & CONST
İnşaat işinde “Yapı”, insanların her türlü ihtiyaçlarını karşılayan mimarlık ve mühendislik eseri, bina, baraj, havaalanı, altyapı, çevre düzenlemeleri, peyzaj mimarlığı gibi, fiziksel yapılara örnektir. Diğer bir deyişle “Yapı”, insan yapımı fiziksel yapılardır da denebilir.



Çelik Yapıları bir çok alanda görüyoruz. Mesela enerji, madencilik ve petrokimya gibi ana sanayi tesislerinde ekipman taşıyan ağır çelik yapılar, bakımcı yürüme yolları ve merdivenleri, kaldırma (vinç) ve taşıma (konveyör) makinalarının çelik gövdeleri, betonarme inşaat için kalıp ve iskeleler, baraj kapakları, cebri borular, çelik karayolu ve demiryolu köprüleri gibi altyapıları ilgilendiren yapılar….



Biz bugün burada, Ana Taşıyıcı Sistemi çelikten olan, Çelik Binalardan bahsetmek istiyoruz. Hemen aklımıza gelenler çelik bina tipleri mesela şunlardır :

1-Depo (hangar) Binaları

2-Hafif Endüstriyel Tesis Binaları

3-Çok katlı Gökdelenler

4-Çok Hafif Çelik (LGS) karkaslı az katlı binalar, villalar

5-Liman, havalimanı ve istasyonlar için Terminal Binaları

6-Geniş açıklıklı Spor Tesislerinin Çatıları (stadyum, hipodrom)

7-Geniş Açıklıklı Ticari Tesislerin (AVM gibi) atrium ışıklıkları, kanopileri 8-Çok Özel Mimarisi olan Kültürel Binalar (fuar pavyonları, müzeler) ENG METAL YAPI A.Ş. olarak yukarıda sayılan tüm çelik yapı işlerinde hizmet vermekteyiz.

Ama son yıllarda, ana iştigal konularımızdan birisini, yaratıcı ve sınırları zorlayan mimarların talep ettiği çok özel bir yapısal çelik ürününe yönelttik. Bu konuda hem ulusal, hem de uluslararası pazarda lider olmayı hedefledik. Bu ürün grubumuz, TKSŞ - Tek Katmanlı ve Serbest Şekilli Işıklık Sistemleri (SLFF – Single-Layer Free-Form Skylight Systems). Öyle bir çelik yapı ki, hem yapısal olarak ana taşıyıcı, hem dış cephe kaplama sisteminin ikincil taşıyıcısı, hem de çok şık bir iç dekorasyon elemanı.

ÇİFT KATMAN - TEK KATMAN:

Hepiniz bugüne kadar hangar veya fabrika gibi hafif sanayi tesislerinin üzerindeki konvansiyonel makaslardan oluşan veya spor salonu çatısı gibi uzay kafes sistemlerden oluşan çelik çatıları görmüşsünüzdür. Bunlar Çift Katmanlı Çatı Sistemleridir. Bir makas, Üst Başlık ve Alt Başlık dediğimiz iki katmandan oluşur. Genellikle, bu tür bir çatıya alttan baktığınızda, çelik elemanlardan oluşan bir orman görebilirsiniz, yani görsel olarak çirkin olabilir. Ama eleman sistemlerde çelik yapı, beş eksenli frezeleme tezgahlarında son derece hassas toleranslarda işlenen çelik yapı elemanlarından oluşur. Üçgen cam panel kenarları boyunca uzanan profillere MEMBER deniyor. Bunlar genellikle EN 10210 standardına göre imal edilmiş çelik kutu profillerdir. Boy toleransları 0,1mm gibi son derece hassastır. Member’ların birleştiği düğüm noktalarına da NODE diyoruz. İşin en zor parçalarından biridir ve mutlaka 5 eksenli frezeleme tezgahında işlenmelidir. Bazı projelerde member-node bağlantısı sahada kaynak yapılarak oluşturulsa da, biz genelde bağlantının cıvatalı olmasını tercih ediyoruz. Cıvataların dışarıdan görünmemesi de işin mimari açıdan güzel yanı.

NODE ÇEŞİTLERİMİZ: KONVANSİYONEL VE ORGANİK :

Eğer cam paneller dörtgen şekilli ise node’un dört yüzeyinin hassas işlenmesi gerekir. Ama cam paneller üçgen şekilli ise, node’un altı yüzeyinin de işlenmesi gerekir. Bizim konvansiyonel diye adlandırdığımız node’larda frezelenen yüzeylerin birleştiği ara kesit çizgileri gözle görülen keskin çizgiler halindedir. Bu tip node’lar, büyük freze takımları kullanılarak hızlı işlenebildiği için ekonomiktir. MESNETLEME KOŞULLARI: Bu tür şık bir TKSŞ ışıklık sistemini kullanmaya karar veren Mimarlar ve İşverenler (Gayrimenkul Yatırımcıları veya Ana Yükleniciler) daha işin başında ışıklık tedarikçilerini seçmeyi asla ihmal etmemelidirler. Geniş açıklıkları incecik member’larla geçebilmenin tek yolu, ışıklığın formunu tonoz haline getirmektir. Biz genelde açıklığın altıda veya yedide biri kadar tonoz yüksekliği öneririz. Ancak bildiğiniz gibi tonoz sistemler, yan mesnetlere büyük yatay kuvvetler aktarır. Işıklığın mesnetleneceği ana binayı tasarlayan statikçinin, ışıklık tedarikçisi tarafından verilecek olan bu yatay yükleri mutlaka dikkate alarak hesabına ve projesine başlaması gereklidir.


Çelik Yapılar - Sayı: 49 - Ekim 2016



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton