TR|EN
Actual Content
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Etkinlikler > Yarışmalar > SteelPRO
Yarışma: 3 - Yıl: 2006

Ödüller


1.lik Ödülü - 08283

Çelik Malzemenin olanaklarıyla oluşabilecek mimari çevre zenginliğinin ve özgünlüğünün örneğini sunan bu proje, heyecan verici özellikler taşımaktadır.
 Mimari Rapor

Proje Paris’de, Seine nehri üzerinde tasarlanmıştır. Bu karmaşık şehirde bağımsız ve rahat tek yer Seine neri olduğundan ve şehre dokunmadığı gibi bağımsız ve izole bir konuma sahip olduğundan Seine, mükemmel bir yerdir. Proje, Seine’in inşaat için en geniş kısmı olan Grenelle ve Mirabeau Köprüleri arasındadır ve ayrıca bu yer, iki farklı mimari sahanın da ortasındadır: kuzeybatı tarafında Haussmann Binaları’nı ve buna karşılık da güneydoğu tarafında modern mimarinin eserleri olan binaları görebilmekteyiz.

Bu binaya ulaşım küçük gemilerle yapılacaktır. Bu binaya herhangi bir köprü koymamamızın nedeni binayı daha bağımsız ve yalnız yapmaktır.

TASARIM: Proje, iki farklı bölüm şeklinde tasarlanmıştır: “usta ve çırak” farklılığını temel alan bir bölümde çıraklık faaliyetleri ve bir diğerinde ustalık faaliyetleri olacaktır, diğer tarafında ise sadece Seine nehri üzerinde tasarlanmış olduğundan değil, aynı zamanda binanın konumunun biri tipik Haussmann Binaları bir diğeri de modern mimari örneklerinden oluşan iki farklı saha üzerinde olmasından ötürü de iki taraf arasında bir köprü olacak tasarlanmıştır.

Binaya ulaşım botlarla sağlanacaktır ve herhangi bir köprü olmayacaktır.

Ve güvenlik problemi açısından da bu bina bir gemi gibi güvenli olacaktır; herhangi bir tehlike anında ulaşım amaçlı kullanılan tekneler insanları binanın iskelesinden şehre taşıyacaktır ve binanın dış cephesinde de iki farklı metal kullanılacaktır: bakır ve çinko.

YAPI: herhangi bir engelleyici sütun olmaksızın büyük bir boşluğa sahip olmamızı sağlayan üçgen şeklinde bir yapı. Suyun altında konumlandırılmıştır ve Seine nehrinin yükselmesi sırasında binanın da yükselmesini sağlayan hidrolik bir sisteme sahiptir ve bu durumda bu bina su altındaki konumunu da koruyacaktır.

DIŞ CEPHE: Binanın dış cephesinde her bir bölüm için 2 farklı temel malzeme kullanılması planlanmıştır ve ana faaliyetler binası çinkodan yapılacaktır.

-  çinko: (zn) mavimsi bir donuk gri renkte bulunan bir d blok metal element olup toz, folyo, tanecik, parça ve köpük şeklinde kullanılmaktadır.

-  bakır: (cu) Kıbrıs’da bulunan, yüksek iletkenlik özelliğine sahip, açık alanlardaki güç hatları ve kablolarda kullanılmasının yanı sıra kapalı mekanlarda döşenen tellerde de kendisinden faydalanılan, en yararlı metallerden biridir ve kahverengimsi-kırmızı renkte bir metalik elementtir.

İÇ TASARIM: çelik yapıya asılan yatay ve dikey platformlardan oluşur.

-  Dikey platformlar, ahşaptan imal edilmiş olup kapalı mekanın tuvalet, konferans salonu gibi yüzey ihtiyaçlarına bir cevap olarak ve “kapılar” ve özellikle de merdivenler gibi sergi alanı girişlerinde bina içerisinde hareketli olarak kullanılabilir.

- Yatay platformlar ise betondan imal edilmektedir ve eğrilerin güçlü olduğu yerlerde bu platformları ufak açılarla bükmek suretiyle çok daha faydalı alanlar elde edebilmekteyiz ve bir başka kat daha elde edebilecek şekilde de bölebilmekte ve çeşitli şekillere sokabilmekteyiz.

Sadece yatay ve dikey platformlar değil, aynı zamanda birbirini kaplayan binanın iki temel kütlesi de bize bina içinde devamlılık imkanı sunmaktadır ve bu nedenle de diğer bina içinde ve şehirde gerçekleştirilen etkinlikleri takip edebilme olanağına sahip olabilmekteyiz. Kapalı mekan ihtiyaçlarına bir cevap olarak da dikey ahşap platformlar hem kendi içlerinde bölümler yaratmakta hem de tuvaletler, konaklama ve toplantı odaları gibi kapalı mekanlar oluşturabilmektedir.

PROSteel Öğrenci Tasarım Yarışması                                                                                                            08283

Mühendislik Raporu:

1.         GENEL BİLGİLER

Yer: Paris

Deprem Bölgesi: 1 (göz önüne alınmıştır)

Zemin şartları: Z3 (göz önüne alınmıştır)

Toplam İnşaat Alanı: 1972 m2

Yapısal Analiz Yazılımı: SAP 2000

Çelik Yapı: Borusan Mannesmann 168, 30 x 6.30 (mm) (boru kesiti)-Borusan Mannesmann 1500 (mm) (daire kesiti)

Standartlar: TS 498, TS 648, TS 3357, ABYYHY

 

Sistem, ana sütunlar ile ana sütunlara uygulanan 1500 mm.’lik Borusan Mannesmann kafeslerinin daire kesitleri haricinde tüm kafeslere atanan 168,30 x 6.30 (mm) boyutlarında Borusan Mannesmann boru kesitli kafeslere atanmıştır.

Sistem analizi, farklı yük kombinasyonları altında sistemin kesme gücünü ve aralık diyagramlarını gözlemlememize olanak tanıyan SAP 2000 Yapısal Analiz azılımı ile gerçekleştirilmiştir. Belirtilen bu kombinasyonlara  yukarıda bahsedilen standartlar doğrultusunda karar verilmiştir.

2.         YÜKLER

SABİT YÜKLER: TS 498’e uygun olarak alt platformlara atanmıştır. Beton platformların kalınlıkları 10 cm.’dir. Gözönünde bulundurulan sabit yük 2, 50 kN/m2’dir.

HAREKETLİ YÜKLER: TS 498’e uygun olarak alt platformlara atanmıştır. Toplantı odası, konferans salonu ve atelye gibi tüm mekanlar aktif kullanım alanları olarak ele alınmıştır. Bu nedenle yatay hareketli yük 3,5 kN/m2’dir.

KAR YÜKÜ: TS 498’e uygun olarak üst platformlara atanmıştır.

Pk =   m.  Po,   Pk = Pko, Pko = 0, 75 kN/ m2. Gözönünde bulundurulan kar yükü, 0,75 kN/m2’dir.

RÜZGAR YÜKÜ: TS 498’e uygun olarak üst ve dikey platformlara atanmıştır.

Bu nedenle rüzgar yükü, batıdan gelen yükleme için 0,80 kN/m2, doğudan gelen yükleme için de 0,40 kN/m2 olarak gözönünde bulundurulmuştur. Ayrıca üst platformların yüklemesi için de 0,40 kN/m2 değer belirlenmiştir.

DEPREM YÜKÜ: ABYYHY Standartı ve TS 498’e göre değerlendirilmiştir. Bu nedenle iki Deprem yükü Deprem X ve Deprem Y varmış gibi bir spektrum oluşturulmuştur.

3.         YÜK KOMBİNASYONLARI

Sistemimizin en elverişsiz yükler altındaki tepkisini görmek için aşağıdaki kombinasyonlar denenmiş ve böylece 12 farklı kombinasyona karar verilmiştir;

COMB1=              G+Q ,                      COMB2=             1, 4G+1,6Q ,                   COMB3=    0,9G ,

COMB4=              G+Q+WL              COMB5=             G+Q+WR ,                      COMB8=G+Q+Ex+0,3Ey

COMB9=              G+Q+Ey+0,3Ex   COMB10=G+Q+0,5Ey+0,5Ex                 COMB11=1,4G+1,6Q+Ex+0,3Ey

COMB12=           1,4G+1,6Q+Ey+0,3Ex

4.         SONUÇ

Bu nedenle en elverişsiz yük kombinasyonu COMB 11 olarak tespit edilmiştir ancak kafes bölmelerimiz, bu yük kombinasyonu için uygundur.

Jüri Görüşü:

Çelik Malzemenin olanaklarıyla oluşabilecek mimari çevre zenginliğinin ve özgünlüğünün örneğini sunan bu proje, heyecan verici özellikler taşımaktadır. Önerilen su içindeki ada konsepti, iç ve dış mekân ilişkilerinde ve su ile bütünleşmede de ilginç imajlar yaratmaktadır. 

Bu proje oybirliği ile 1. ödüle değer bulunmuştur.


Selahattin TÜYSÜZ

1983 İstanbulda doğdu. Saint Benoit Fransız Lisesinden mezun oldu. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünü kazandı. 2004 yılı Haziran – Ekim arasında Dominique PERRAULT da stajyer mimar olarak çalıştı. 2005 yılında Ecole Speciale D’architecture de Paris de okudu, bu okulda Peter COOK studio da bitirme projesi yaptı ve Claude PARENT workshopa katıldı. 2005 yılı Haziran – Eylül arası Anthony BECHU architecture de stajyer mimar olarak çalıştı. 2005 Eylül – Mart arası Emre AROLAT ARCHITECTS de Çarmıklı Ulus Housing projesinin yürütücülüğünü yaptı. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi 4.sınıfta okumaktadır.
 

 



















































© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton