ENDECO’ya Teknoloji Ödülü
2014 yılında rekor Ar-Ge katılımıyla gerçekleşen yarışmada, 11. Teknoloji Ödülünü kendi klasmanında, Endeco Mühendislik Proje Müşavirlik’ e ait Ar-Ge firması olan Novitas Yapı Teknolojileri aldı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) ev sahipliğinde, 2 yılda bir düzenlenmekte olan Teknoloji Ödülleri töreni geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. 2014 yılında rekor Ar-Ge katılımıyla gerçekleşen yarışmada, bu yıl, 11. Teknoloji Ödülünü kendi klasmanında, Endeco Mühendislik Proje Müşavirlik’ e ait Ar-Ge firması olan Novitas Yapı Teknolojileri aldı.
Yarışmanın amacı, ülkemizde yenilikçi bir ürünün, bir üretim sürecinin, yeni bir teknik veya teknolojinin geliştirilmesi çabalarını desteklemek. Yenilikçi ürün, süreç ve teknoloji geliştirmenin, rekabetçi pazarlarda başarının kaçınılmaz gereği olduğu konusunda sanayicimizi bilinçlendirmek. Kamuoyunun bu konudaki duyarlılığını artırmak. Bu doğrultuda kuruluşlar, pazara sunulmuş ya da sunulmamış, bir veya birden fazla ürün/süreç geliştirme veya iyileştirme çalışmaları ile Teknoloji Ödülleri Programı’na başvurmuşlar.
Ödülle ilgili açıklama yapan Endeco’dan Aylin Özyurt: “Mikro ölçekli firma - ürün kategorisinde “Jeodezik Afet Evi tasarımı (Jeodezik Kubbe ve Serbest Formlu Yapı Sistemleri)” başlıklı çalışmamızda, Jeodezik kabuk yöntemi ile kurulumu, nakliyesi kolay, afetzedelerin insanca yaşamasına imkan tanıyacak, altyapı sorunları çözülmüş, su ve ısı yalıtımı sağlanmış ve her şeyden önce yangın dayanımı yüksek geçici konutlar tasarladık. Doğal afetler ya da toplumsal yıkımlar sonucu oluşan barınma sorunları ve getirdiği sıkıntılar ne yazık ki evrenseldir. İhtiyaç söz konusu olduğunda en büyük problemin nakliye ve yalıtım sıkıntıları olduğu bilinir. Oysa, kısa zamanda çok sayıda konuta ihtiyaç duyulmaktadır. Konteyner konutlar ile yalıtım sorunları çözülüyor olsa da orta vadede bu yapılarda konaklamak aileler açısından son derece zorludur. Projenin hareket noktasını burası oluşturmuştur. Bunun ötesinde “jeodezik kabuk yöntem” i pek çok farklı alanda kullanmak mümkündür. Tespitlerimize göre, bu sistem özellikle yurt dışında sıklıkla kullanıldığı halde, ülkemizde, ihti-yaç durumunda gerekli alım yurt dışından yapılmaktadır. Bu noktada firmamız ciddi bir açığı kapatmak hedefindedir.
Çelik yapılar konusunda, yıllar içinde oluşmuş olan tecrübemizi, daha farklı bir alana yönlendirdik. Özellikle, sosyo-kültürel yapılar, yaşamsal alanlarda (AVM çatı ya da ışıklıkları, Konser salonları, Spor yapıları vb.) Kubbeler ve organik formlu yapıların hayata geçişi konusunda konvansiyonel yöntemlere bir alternatif olarak Icosa Systems’ ı geliştirdik. Özel bağlantı detayları ile oluşturduğumuz sisteme ait patentler ve faydalı modeller edindik. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, Konya Bilim Merkezi, sistemimiz ile hayat buldu. Bu proje kapsamında; 110 metre çap ve 30 m yüksekliğe ait anabina çelik kabuk yapısı ve 24 metre çaplı planetaryum yapısında Icosa Systems® kullanıldı.
Jeodezik kubbeler konusunda çalışırken, ne yazık ki, ülkemizde ar-ge yatırımları ve bunlara ayrılan teşvik ve destekler konusunda inşaat sektörünün payının yok denecek kadar az olduğunu gördük. Almış olduğumuz ödül bu sebeple bizi çok mutlu etti. Bu yıl yarışmaya farklı disiplinlerden 198 proje katılmış. Ağırlıklı olarak, sağlık, yazılım, savunma sanayi, makine endüstrisi, yenilenebilir enerjiler vb. branşlardan pek çok proje vardı. Aselsan, Eczacıbaşı, Savronik, TAI, Vodafone gibi sektör lideri firmalar ile aynı platformda yer aldık. Dolayısı ile, almış olduğumuz ödülle, sektörümüzü de temsil etmiş olmanın mutluluğunu yaşadık.” sözleriyle görüşlerini dile getirdi. 7 8