TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 82 - Mayıs / Haziran 2023

Projeler




MANİSA KULA ATLI BİNİCİLİK TESİSİ



Manisa Kula Atlı Binicilik Tesisi, şehrin geçmişinden günümüze devam eden atlı binicilik kültürünü yaşatacak bir mekân olmasının yanı sıra mimari tarzıyla birden fazla etkinliğe izin veren bir yapı niteliğinde.
Yazı: Mimar M. Yasin Çınar

PROJE ADI: Manisa Kula Atlı Binicilik Tesisi

PROJE TÜRÜ: Spor Yapısı

YAPI TÜRÜ: Betonarme, Ahşap, Çelik Yapı

BAŞLANGIÇ TARİHİ: 2020

DURUM: 08/06/2023 (Yapım Aşamasında)

İNŞAAT ALANI: 16.150 m2 Arsa Alanı – 4.635 m2 Kapalı Alan

YER: Manisa

İŞVEREN: Manisa Gençlik ve Spor Müdürlüğü

PROJE EKİBİ: Alper Aksoy, Sinem Gengenç, M. Yasin Çınar

STATİK: Oğuzhan Ayhan, Cüneyt Ayhan

ÇELİK TONAJI: 166 ton

MİMARLIK: Alper Aksoy Architects

DANIŞMANLIK: Türkiye Binicilik Federasyonu

MEKANİK & ELEKTRİK: SLM Mühendislik



Ege Bölgesi’nin en büyük yerleşim birimi olan İzmir’e 147 km, Manisa il merkezine ise 118 km uzaklıkta bulunan Kula ilçesi deniz seviyesinden 720 m yükseklikte bulunuyor. Manisa iline bağlı Kula ilçesinde yer alan proje, ilçe merkezinin yaklaşık 2 km kuzeyinde, kente hâkim, güçlü vistaya sahip, ilçenin çeperlerinde, gelişime açık bir konumda yer almaktadır. Kula, konumu itibariyle etrafındaki yerleşim yerleriyle birlikte atlı binicilik kültürünün önemli temsilcilerindendir. Dolayısıyla bu yerleşke sadece Kula’ya değil bölgedeki komşu il ve ilçelere hizmet verecek konumda ve büyüklüktedir.



Arazinin kuzeydoğusunda Türkiye’nin ilk ve tek volkanik jeoparkı ve bazalt sütunları, batısında ve kuzeyinde ise orman alanları bulunmaktadır. Bu alanlar binicilik tesisindeki atlar ve biniciler için potansiyeli yüksek gezinti rotaları oluşturmaktadır. 16.150 m²’lik arsaya sahip projenin toplam kapalı inşaat alanı 4.635 m²’dir. Projenin amacı Manisa’nın geçmişinden bugününe süregelen atlı binicilik kültürüne eklemlenip, her yaştan kullanıcıya hizmet ederek mevcut kültürünün artarak ve profesyonelleşerek ilerlemesine katkı sağlamaktır. Ayrıca küçük yaştaki kullanıcıların hem hayvan sevgisini edinmeleri hem de profesyonel binici olmak için kariyerlerini inşa edebilecekleri bir tesisin üretilmesidir.



Tasarım motivasyonu, doğal malzemeler kullanarak, güncel mimariye uygun, doğru detaylandırılmış, bulunduğu yere ait mimarlık nesnesi üretmek olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda malzeme seçimi sırasında çevresiyle uyumlu olması için ahşap, taş gibi doğal malzemeler tercih edilmiştir. Yapıda yerel ve sürdürülebilir bölgesel malzemeler kullanılmaya gayret edilmiştir.



Projede 3 adet barınak binası, 1 adet pony barınağı binası, 1 adet açık manej, 1 adet açık pony maneji, 1 adet kapalı manej binası, sosyal tesis binası ve açık/kapalı depolar yer almaktadır. Atık yönetimi için ayrıca önlemler alınmıştır. Sosyal tesisle görsel ilişkisinin güçlü olması adına açık manej ve pony maneji merkezi bir avluda kurgulanmıştır. Sosyal tesis, yeme – içme etkinliğinin yanı sıra birden fazla etkinlik gerçekleştirilebilecek şekilde esnek tasarıma sahiptir. Yerleşkede 5.000 m2 civarında yeşil ve rekreasyon alanı bulunmaktadır. Bu alanla müsabaka ve spor zamanlarının dışında zaman geçirmek isteyenler için yeterli miktarda kamusal alan yaratılması amaçlanmıştır.



Açık manej 60 m x 25 m; pony maneji 20 m x 25 m ölçüsündedir. Açık manej ve pony maneji yerel ve bölgesel müsabakalar için uygun ölçektedir. 166 ton çeliğin kullanıldığı tesiste büyük atlar için 40 adet barınak, pony için 6 adet barınak, revir, seyis odaları, sancı barınağı, solaryum, duş/yıkama birimi, nalbanthane birimleri de yer almaktadır. Tesisteki bütün hayvanların sağlığı ve konforu tasarımın önemli parametrelerinden olmuştur, barınaklar ve diğer birimler bu parametrelere göre planlanmıştır.



Projede ayrıca dışarıdan gelen kullanıcılara/halka yönelik soyunma odaları ve servis birimleri de mevcuttur. Proje bağlamının sahip olduğu topografya, kütle kurgusunu iki kota yaymayı gerektirmiştir. Açık manej, kapalı manej, sosyal tesis ve barınak birimleri aynı kotta yer alırken depo birimleri ise alt kottan hizmet vermektedir. Bahsi geçen depolara alt kottan malzeme giriş çıkışı sağlanmaktadır.


Çelik Yapılar - Sayı: 82 - Mayıs / Haziran 2023

Ürün

TEKLA 2023



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton