TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 78 - Eylül - Ekim 2022

Editör


TRANSHÜMANİZMİN ŞAFAĞINDA İNSAN
“Bilim, hayatı ideal bir toplum düzleminde iyileştirmenin ve kurmanın biricik aracıdır; bu anlamda, akıl-bilim-teknik ayrılmaz bir bütün oluştururlar.” Francis Bacon

Ajandam


ULUSAL ve ULUSLARARASI ETKİNLİKLERİMİZ
Eylül-Ekim ayları gerek ülkemizin kurtuluş savaşını sonlandıracak tarihi olayların yıldönümleri gerek Türk Yapısal Çelik Derneğinin (TUCSA) etkinlikleri ile dolu dolu geçti. Tarihi olayları kısaca hatırlayacak olursak;

Haber


TUCSA İLE FIMME ARASINDA İŞ BİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
Fas Metal ve Çelik Endüstrisi Federasyonunun (FIMME) talebi üzerine Türkiye ile Fas arasında çelik yapılar ve yapısal çelik konusunda iş birliğini geliştirmek üzere TUCSA ile FIMME yetkilileri arasında ilk yüz yüze görüşme 29 Eylül 2022 tarihinde İstanbul’da MetalExpo’da gerçekleştirildi.
TÜRK SMD’NİN 15. MİMARLIK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Türk Serbest Mimarlar Derneğinin (Türk SMD) Bien ana sponsorluğunda düzenlediği 15. Mimarlık Ödülleri, beş ayrı dalda sahiplerini buldu.
İSDEMİR 52. YAŞINI KUTLADI
İskenderun’da 1970 yılında temelleri atılan, OYAK’ın Maden Metalürji şirketlerinden İsdemir, 52 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
“ÇELİK SEKTÖRÜ KARBON SALIMINI %25 AZALTMALI”
Enerji, hidrojen, ulaşım, çelik ve tarım sektörlerinin küresel sera gazı salımlarının yaklaşık %50’sinden sorumlu olduğuna yer veren Atılım Gündemi Raporu, çelik sektörü de dâhil olmak üzere beş sektörde atılması gereken adımların altını çizdi.
ARIOĞLU: “TEKNOLOJİDEN BAĞIMSIZ İLERLEMEK SÖZ KONUSU DEĞİL”
Üyelerimizden Yapı Merkezinin Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından her ay düzenlenen “Girişimci Buluşmaları” isimli etkinlikte Yapı Merkezi markasının girişimcilik fikirleri ve politikası hakkında açıklamalarda bulundu.
“YILIN SON ÇEYREĞİ ÇELİK SEKTÖRÜ İÇİN ZOR GEÇECEK”
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ağustos ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı.

Yapısal Çelik Günü


BİR ETKİNLİKTEN ÇOK DAHA FAZLASI YAPISAL ÇELİK GÜNLERİ
23 yıldır düzenlenen Yapısal Çelik Günleri, bir Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) geleneği olarak sektör paydaşlarını uzman görüşleri, yeni teknolojiler, projeler, ödül törenleri ile buluşturmaya devam ediyor. Bu yıl, tüm sektörleri ilgilendiren küresel ısınmaya karşı sera gazı salımının azaltılması ve döngüsel ekonomi gibi konuları da içeren “Sürdürülebilirlik” ile inşaat sektöründe teknolojinin yoğun kullanımını içeren “Dijitalleşme ve Verimlilik” temalarına ağırlık verilecek.

Panel


10. ULUSLARARASI ÇELİK KÖPRÜLER SEMPOZYUMU HEDEFİNE ULAŞTI
ECCS şemsiyesi altında, 1988 yılından beri gerçekleştirilen Uluslararası Çelik Köprüler Sempozyumlarının 10’uncusu bir kez daha İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu uluslararası sempozyum çeşitli etkinliklerle birlikte 20-22 Eylül tarihleri arasında InterContinental Hotel İstanbul’da gerçekleştirildi.

Dijitalleşme


YENİ BİR ÇAĞ: NESNELER İNTERNETİMİZİ KULLANIYOR!
Omnitek Telekom CEO'su ve Bilişim Uzmanı Muammer Uysal, son dönemde sıkça konuşulan Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisini kaleme aldı.

Projeler


FEVZİYE MEKTEPLERİ VAKFI IŞIK OKULLARI
Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları Florya Kampüsü – Öğrenci Merkezi projesi, öğrencilerin kullanım alanları ve mimari teknikler sayesinde yapıyla bütünleşmesini sağlamasının yanında kampüsün öne çıkan objesi olarak da dikkat çekiyor.

Ürün


OmniVAS (Yüksek Voltaj Algılama Sistemi)
Ominitek Telekom Ltd. tarafından üretilen OmniVAS (Yüksek Voltaj Algılama Sistemi) hayat kurtarıyor.

Güncel


BULUTLARIN İÇİNDE ÇELİK BİR DANTEL “EYFEL KULESİ”
133 yıldır Paris şehrini selamlayan Eyfel Kulesi, çeliğin zarafet ile birleşiminin en net örneklerinden biri. Sayısız yazar, şair ve sanatçıya ilham veren tarihi kule, kolektif hayal gücünün dışa vurumunun güçlü bir ifadesi olarak karşımıza çıkıyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİ 2022 YILINDA BİRÇOK CEPHEDE SAVAŞTI
Ekonomist Fatma Acar Ünlü, küresel salgının etkilerini halen hissettirdiği, Ukrayna – Rusya arasındaki savaş durumunun doruk noktasına ulaştığı 2022 yılının ekonomik verileri doğrultusunda hem ülkemizin ekonomik durumuna hem de çelik sektörüne yakından baktı.
UZAY MADENCİLİĞİ
Dünya nüfusunun sürekli bir şekilde artması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi nedeniyle insanlık gözünü madenler açısından da uzaya çevirdi. Uzaydaki materyallerin kullanılması sadece gezegenimizdeki yaşam için değil uzaydaki faaliyetler için de kritik bir öneme sahip.

Kitap


ÇELİK YAPILARIN TASARIM HESAP VE YAPIM ESASLARI TASARIM AKIŞ DİYAGRAMLARI
Osman Sultan tarafından kaleme alınan Çelik Yapıların Tasarım Hesap ve Yapım Esasları Tasarım Akış Diyagramları isimli eser, statik ve inşaat yazılımlarıyla ilgilenenler için önemli bir kaynak niteliğinde.
MİMARLIK PSİKOLOJİSİNE ÖNDEYİŞLER
İsviçreli ünlü sanat tarihçisi Heinrich Wölfflin’in henüz 22 yaşında bir üniversite öğrencisiyken kaleme aldığı Mimarlık Psikolojisine Öndeyişler, mimari biçimlere ilişkin algımızı konu alan bir kitap.

Kendimizi Sınayalım


KENDİMİZİ SINAYALIM SORU 78
Bu bölümde soru ve yanıtlarla, bilgilerimizi test etme, problem çözme yeteneklerini geliştirme amaçlı basit ya da karmaşık sorulara yer verilmektedir. Dileyen okuyucularımız kendi soruları ile katılmak isterlerse, hazırlayacakları mini-testleri yayın kuruluna iletilmek üzere, tucsa@tucsa.org adresine göndererek paylaşımda bulunabilirler. Not: Hazırlanacak soru ve yanıtlar açıklamaları ile birlikte gönderilmelidir.

Üyelerimiz


DORALP
Çeliğin ışıltılı dünyası ile 1995 yılında tanışan ve hizmet vermeye başladığı bu tarihten itibaren birçok önemli projeye imza atan DORALP, proje anlayışı, teknik donanımı ve deneyimli personeli ile sektörün öncü firmalarından biri durumunda.
PROFİL METAL
Profil Metal, 45 yılı aşan deneyimi ve başarıyla gerçekleştirdiği projelerle, metal işleme sektörünün istikrarlı, güvenilir ve yenilikçi bir markası olarak yoluna devam ediyor.

Eğitim


SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİMİN TEMEL UNSURLARI
Yapısal Çelik Eğitim ve Araştırma Merkezi İktisadi İşletmesi (YAÇEM) Genel Müdürü Aydın Kulaksız, şirketlerin geleceğinde kritik öneme sahip olan sürdürülebilir eğitim konusunda değindi.

TRANSHÜMANİZMİN ŞAFAĞINDA İNSAN

İngiliz filozof ve yazar Francis Bacon, Nova Atlantis isimli eserinde, akıl ve bilim ile yönetilen bir ada ütopyası ile gelecekte yaşanmasını tahmin ettiği bilimsel etkiyi döneminin ruhuyla ortaya koydu. Eser, geleceği bekleyip görmek yerine bizzat geleceği yaratmak isteyenler için bir rehber niteliğinde.

Teknolojinin akıl almaz bir hızla ilerlediği içinde yaşadığımız dönem, sadece cihazları değil insanları da değiştiriyor. Bir sonraki neslin bir önceki nesle nazaran büyük boyutlarda düşünce farklılığına ulaştığı bu çağ bir anlamda transhümanizmin de şafağı niteliğinde. Başka bir ifadeyle cihazların değil insanların değiştiği hatta insanla cihazın bir bedende birleştiği yeni bir dönemin içerisindeki ilk türleriz.

Ecto Life isimli projede yılda 30.000'e kadar bebeği kuluçkaya yatırabilen dünyanın ilk yapay rahim merkezi karşımıza çıktı. Bu yapay rahimlerde büyütülecek bebekler, genetiği düzenlenmiş, kansere yakalanmayan, zeki türde yeni insanlar olacaklar. Bu projeyle beraber bedene çiplerin entegre edildiği yeni tür insanı düşündüğümüzde eğitimden sağlığa, iş dünyasından üretim anlayışına kadar her şeyin değiştiği yeni bir çağın kapısında olduğumuz gerçeği karşımıza çıkıyor. Daha açık bir ifadeyle bahsettiğimiz radikal değişim süreci sadece çelik sektörünü değil insana dayanan tüm sektörleri de değiştirecek.

Çelik sektörü özelinde baktığımızda ise küresel ısınma ve yenilenebilir enerji süreçleri nedeniyle sektörümüz yeşil bir geleceğe uzanma mecburiyetinin ardından yeni insana da adapte olmak zorunda kalacak.

Sektörümüzü geleceğe hazırlama adına yaşanan değişim sürecini sayfalarımıza taşımaya 78. sayımızda da devam ediyoruz. Yeni sayımızda hem insana hem de teknolojiye değindik.

Keyifli okumalar dileriz.

Eray Emin Aydemir
Genel Yayın Yönetmeni



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton