TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 37 - Eylül 2013

Editör


İNŞA ETMİYORUZ, YERİNDE KURUYORUZ
“İnşa etmiyoruz, yerinde kuruyoruz.” Böylesine ilginç bir tanımlama ile ifade ediyor internet sitesinde projesini Mimar Emre AROLAT. Söz konusu projesi Antakya Müze Otel. Henüz yapım aşamasında olan oteli, yapı sektörü çoktan konuşmaya başladı bile.

Haber


KARDEMIR Yatırımları Devam Ediyor...
KARDEMİR’de yeni yatırımlar devam ediyor.
TUCSA TK-9 Uygulama Teknik Komitesi Yapıldı
TK-9 Uygulama Komitesi’nin ilk toplantısı yapıldı.
TUCSA’dan Sonra ECCS’den de Ödül Aldı
Türkiye'den Radar Kuleleri projesi ile bir öğrenci projesi ECCS Avrupa Çelik Tasarım Ödülleri
Çelik Yatırımları ve Pazarı
“Çelik Yatırımları ve Pazarı Konferansı 19 Eylül 2013 tarihinde yapıldı.
Hempel HEMPACORE Yanmaya Dayanımlı Boyaları CE İşareti Almaya Hak Kazandı
Son dönemde selülozik yanmaya uğrayan çelik yapıların pasif yangın koruması için piyasaya sürülen HEMPACORE ONE yanmaya dayanımlı boyaları, uygunluk sertifikası CE işareti ile ödüllendirildi.

Kısa Kısa Ama Önemli


5. Çelik Yapılar Sempozyumu.
5. Çelik Yapılar Sempozyumu, 13-14-15 Kasım 2013 tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde yapılacak.
Türkiye’nin Deprem Haritası Yenileniyor.
Türkiye Deprem Haritası yeni verilere göre güncelliyor.
3 ayda 1000 konut üretmeye hazırlar.
Steelife 3 ayda 1000 konut üretmeye hazır.
Steel Construction Design and Research” Dergisi’ne Abone Olabilirsiniz.
Ernst & Sohn’nun yayınladığı “Steel Construction Design and Research” dergisine abone olmak artık kolay.

Makale


Sürdürülebilir Çelik Üretiminde Çevrenin Önemi
Hammadde ve enerji kullanımı ile atık üretimi yoğun bir sektör olan demir çelik sektörümüzde, sürdürülebilir çelik üretimi için, gerekli tüm önlemlerin alınarak, çevresel etkilerin asgariye indirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Söyleşi


Çelik ihmal ediliyor
IGLO Mimarlık Ofisi kurucuları Zafer KAROşLU ve ESEN AKYAR’ın konuğu olduk...
MECAPLAST PROJESİ 3 AYDA TAMAMLANDI
IGLO Mimarlık'tan ilk büyük proje ilk büyük serüven

Projeler


KARABÜK ÜNİVERSİTESİ DEMİR ÇELİK ENSTİTÜSÜ
Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Binası, çelik strüktürel sistem ile tasarlanarak, bugünün mimari çözümlerinde ön plandaki konulardan olan sürdürülebilir mimari yaklaşımlara da bir çözüm yolu sunmakta.
ALSANCAK TAM OTOMATİK OTOPARK
İzmir’in en merkezi ve en yoğun populasyonunun olduğu Alsancak semtine yeni üretken çözüm otomatik otopark

Summaries


STEEL STRUCTURES AND FIRE?
“Steel Structures and Fire Panel” is held on 16 September 2013 in cooperation with Karabuk University Iron and Steel Institute in Karabuk.
COURSE ON STEEL STRUCTURE FIRE DESIGN
International Courses on Fire Design of Steel Structures” were held in Karabuk on 17-18 September 2013 for Karabuk University and KARDEMIR personnel and in Istanbul on 20-21 September 2013 for all interested engineers and architects.
ALSANCAK FULLY AUTOMATED CARPARK
The carpark under construction is located in Alsancak, which is the most central and highly populated area of Izmir.
KARABUK UNIVERSITY IRON AND STEEL INSTITUTE
Karabuk University Iron and Steel Institute Building was designed as steel structural system and thus presents a way of solution to sustainable architectural approaches which are one of the prominent subjects in architectural solutions in our day.
KONYA SCIENCE CENTER
Konya Science Center is constructed on a plot with the area of 99.347 sqm on Konya-Ankara highway.
STEEL IS NEGLECTED
Zafer KAROĞLU & Esen AKYAR, Founders of IGLO Architectural Office: “STEEL IS NEGLECTED!”

İNŞA ETMİYORUZ, YERİNDE KURUYORUZ

Projenin ortaya çıkışı da ilginç: Antakya’nın merkezinde, Hristiyan dünyasının önemli hac noktalarından biri olan St. Pierre Kilisesi’ne yakın konumdaki arazinin kazılarından çıkan kalıntılar, bu alanda beş yıldızlı bir otel yapma fikri doğuruyor mal sahibinde, hem de bir müze otel. Mimar Emre AROLAT da kazı alanının üzerinde yayılan ve kalıntıları örten koruyucu bir saçak niteliğinde bir otel yapısı tasarlıyor.

Kazı alanındaki kalıntıların yerleri, yapının yere bastığı noktaları belirleyen ana faktör oluyor. Yapının taşıyıcısı çelik kompozit kolonlar, kazı alanının ortasından geçen dere yatağı izinin açtığı boşluk ve alanın çeperlerinde belirlenmiş noktalarda, kalıntılara olabildiğince zarar vermeden konumlandırılıyor. Kolonların taşıdığı ana saçak, hem arkeolojik alanları kapatan bir üst örtü, hem de üzerinde balo salonu, toplantı salonu, açık havuz ve sosyal tesislerin bulunduğu zengin bir platform.

“Otelin ana gövdesi, tekil kompartımanlar haline getirilmiş prefabrike yatak odası ünitelerinin istiflenmesiyle oluşur. Çelik kirişlerden oluşan ara platformun üzerine yerleştirilen yatak odaları, yatay bağlantı yolları ve köprüler ile ana dolaşıma bağlanır. Saçak altında kalan bu yarı açık mekan, dışarıdaki iklimsel koşullardan soyutlanmadan zemindeki kalıntılar ile görsel ilişkinin sürdürüldüğü ve yere ait nitelikleri deneyimlendirdiği bir dünya sunar.” sözleri ile tasarımını ifade eden AROLAT, çeliğin bu projede kazandırdıklarını da “yapıyı oluşturan elemanların prefabrike üretimi, alandaki yerinde üretimi en aza indirmeye yardımcı olur. İnşa edilmekten çok, yerinden kurulan yapı bu niteliğiyle kazı ekiplerinin arkeolojik alanda kurduğu geçici konaklama tesislerini akla getirir” cümleleriyle özetliyor.

İşte çeliğin mimarlara ne kazanımlar yarattığını somut olarak ortaya koyan bir yapı. Daha proje aşamasında Dünya Mimarlık Festivali’nde ödül almış. Çelik mi? Kim yapacak? Türkiye’de çelik tasarlayacak kaç kişi var ki? Hadi tasarladın diyelim nasıl imal edilecek?.. Bu sorulardan nerelere geldiğimizin farkında mısınız?
Biz Türk Yapısal Çelik Derneği olarak bu ve bunun gibi çelik yapı tasarımının zengin örneklerini sergileyen yapılarımızın takipçisiyiz. Böylesi projeler arttıkça sektörün hak ettiği yere geleceğine ve Türkiye’de de bir çelik yapı kültürü oluşabileceğine inanıyoruz...




© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton