TR|EN
Actual Content
Steelorbis
Depreme Dayanıklı Binalar
Newsletter
Tevfik Seno Arda Lisesi
Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 28 - Ağustos 2011

Editör


Sektörün RES Açılımı
Türkiye’nin enerji üretimini artıracağı gibi, rüzgar santrallerinin üretimi, nakliyesi ve kurulumunda çok kişiye görev düşecek ve bu durum işsizliğin azalmasına da katkıda bulunacak. Bugün için Türkiye’de kule ve kanat ihtiyacının önemli bir kısmı yurtdışından sağlanıyor.

Haber


TUCSA GENEL KURUL TOPLANTISI YAPILDI
Türk Yapısal Çelik Derneği’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 20 Haziran 2011 Pazartesi günü Kalamış Yelken Kulübü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. 2010-2011 Dernek ve İşletme Faaliyetleri rapor olarak Genel Kurul’a sunuldu.
PROSteel 2011 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ve Borusan Mannesmann tarafından düzenlenen Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması “PROSteel 2011”in Kolokyum ve Ödül Töreni, 21 Nisan 2011 günü Yapı-Endüstri Merkezi‘nde gerçekleştirildi.
BAKÜ HAVAALANI’NDA ZBS ALFAÇELİK İMZASI VAR
Mimari ve mühendislik tasarımları Arup İtalya tarafından yapılan “Baku Haydar Aliyev Uluslararası Havaalani /Tollgate Projesi” çelik imalatı Türkiye’de Zbs Alfaçelik tarafından yapıldı.
KAZANAMADI AMA ÇELİKTİ
Mimarlar Odası Samsun şubesi’nin açtığı Hizmet Binası Yarışma Projesi’nde İkinci olan proje çelik olarak tasarlanmıştı. Erdem Dokuzer, Gufran Baykal, Burcu Akın, Serkan Karaaslan, Türker Fırat’dan oluşan tasarım ekibi tarafından çelik olarak tasarlanan proje, bölge mimarisine bir gönderme niteliği olarak geleneksel karadeniz Serender'leri örnek almıştı.

Teknik Makale


ÇELİK KONSTRÜKSİYON FABRİKA ORGANİZASYONU
Yazan: Ş. Denizer GÜR’Eş, Makina Yüksek Mühendisi PEDDINGHAUS Türkiye Teknik Koordinatörü

Projeler


SABİHA GÖKÇEN ULUSLARARASI HAVAALANI YENİ DIŞ HATLAR TERMİNALİ
T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanında yapılacak 10 milyon yolcu/yıl kapasiteli bir dış hatlar terminal binası için 2006 yılında sınırlı bir mimari proje yarışması açmıştı.
ERZİNCAN HAVAALANI İÇ VE DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI
Erzincan 27 Aralık 1939 tarihinde 7.8 şiddetinde bir deprem geçirmiş ve şehir harap olmuştur. Erzincan kenti yeniden kurulmuştur. Anadolu’da Erzincan 1. Derece deprem bölgesi kuşağı içindedir.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ VE MERİNOS PARKI
Cumhuriyet tarihi içinde sanayileşmenin sembollerinden birisi olan Merinos Fabrikası ve çevresi şubat 1938’de Atatürk tarafından açılıp 2000 yılına kadar işlevine devam etmiştir.
İTÜ MERKEZİ DERSLİK BİNASI
Üniversite üst yönetimince tanımlanan ihtiyaçlar doğrultusunda amfi, derslik, seminer odası ve bilgisayar laboratuarlarının sayı ve kapasiteleri belirlenmiştir.
KAYSERİ ŞEHİR TERMİNALİ
Şehirlerarası otobüs hatlarının şehir içi trafik yoğunluğundan kurtarılması amacıyla şehrin dışında konumlanma ihtiyacından yola çıkarak planlanan Kayseri şehir Terminali, şehir merkezinden 8 km uzaklıkta ve yerel yolun üzerinde bir yapı olarak tasarlandı.
RMI TÜRKİYE ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ BİNASI
Ar-Ge ve eğitim faaliyetlerinin sürdürüleceği bu merkezin tasarımında öncelik yapının fonksiyonelliğinin yanı sıra enerji verimliliği ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yer verilmesi olmuştur.
TURUNCU EV
Turuncu Ev, Ankara Bilkent’te, oldukça dik eğimli, ODTÜ ormanı ve kent manzarasına hakim bir çift parselde konumlanan 3 katlı, 1050 m2kapalı alana sahip bir villa projesidir.

Seminer & Kurs


Prof. Dr. Nesrin Yardımcı - Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve çevre ülkelerde rüzgar enerji santralleri yapımında adeta bir patlama yaşanacak. Dolayısıyla Türk Sanayicileri bu büyümeye karşı hazırlıklı olmalı.
Hasan SELEKT - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Şube Müdürü
Toplam elektrik enerjisi kurulu gücümüz, 2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık 50.000 MW’dır. Dağılıma baktığımız zaman da bunun %65’i termik, % 31 hidro ve % 2.6’sı rüzgardan karşılanmıştır.
Mustafa ÇALIŞKAN - Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Yenilenebilir Enerji Kaynakları şube Müdürü
Genel Müdürlüğümüz yenilenebilir enerji kaynakları konusunda araştırma geliştirme, potansiyel belirleme, mevzuat hazırlıklarına katkıda bulunma gibi konularda çalışmalar yürütmektedir.
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojiler Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü EUROSOLAR-Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bölümü Başkanı Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı
1800 Sanayi Devrimi sonrası dünya fosil yakıtı yakmaya başladı. 1970 yılına gelindiğinde petrol krizi oldu biliyorsunuz ve ülkeler nükleer santrallere yöneldi. 1970 yılından itibaren İngiltere’de 19 tane santral kuruldu ve şu anda ömürleri bitmek üzere ve özelleştiremediler, hiçbir firma bunu kabul etmek istemedi.
Prof. Dr. Milan VELJKOVIC
Türkiye’deki enerjinin % 25’inin yenilenebilir ve hidroelektrikten karşılanması için bir hedef olduğu belirtildi. Bence bu çok önemli, İsveç’te bile bu kadar değil.
Patrick WAHLEN - Global Busines Director for Power Generation, Lincoln Electric, ABD
Türkiye’deki çelik endüstrisi geliştikçe biz de buradaki çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye’de binlerce çelik kule inşa edilecek kısa bir süre içinde.
Anssi MAKELA - Sales Manager, PEMAMEK, Finlandiya
Dünyada hepimiz bu konular üzerine konuşuyoruz, teknolojiler geliştiriyoruz. Ben de bazı önemli noktaların altını çizmek istiyorum. Benim şirketim PEMAMEK dünyada endüstriyel çözümler konusunda önemli bir kuruluş.
Önder DEMİRER - Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Rüzgar potansiyelinin bu kadar büyük olduğunu tahmin etmiyorduk, anladık ki İngiltere’den sonra Avrupa’daki en büyük potansiyel ülke Türkiye.
Koray ALTINKILIÇ - NORDEX Enerji A.Ş.
Rüzgar santrallerinde limana uzaklık önemli, genellikle bu santraller İzmir çevresinde ve buradan nakliyemizi yapıyoruz. Nakliye önemli siz 50 metre uzunluğunda tırlarla taşıma yapmak durumundasınız.
Hasan ŞEMSİ - Berdan Cıvata ve Somun Sanayi Genel Müdürü
40 yıldır bağlantı elemanları sektörü içerisindeyiz. Rüzgara ve yeşil enerjiye olan tutkumdan dolayı bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Bu konudaki fuarlara da katıldım ve anladım ki Rüzgar Santrallerindeki tüm civatalar en az 20 yıl korozyona maruz kalmadan, daldırma galvaniz veya benzer bir sistemle yüzey koruması yapılmış olmalıydı.

Summaries


TUCSA ANNUAL MEETING
Turkish Constuctional Steelwork Association ordinary general meeting was held at Kalamış Sailing Social Club on Monday, June 20, 2011.
PROSteel 2011 AWARDS
The colloquium and awards ceremony of the Steel Construction Design Student Competition “PROSteel 2011” organised by Turkish Constuctional Steelwork Association (TUCSA) and Borusan Mannesmann was held at Yapı-Endüstri Merkezi on April 21, 2011.
Prof. Dr. Nesrin Yardımcı - TUCSA Executive Board Chair
Coming years will see a boost in wind power stations in turkey and its neighbours. Therefore Turkish industrialists should be prepared for such an expansion. Technical proficiencies and capacities must be developed.
Hasan SELEKT - Energy and Natural Resources Ministry, Energy Works General Directorate, Branch Manager
In 2010 the production of electrical energy was 45.9% from natural gas, 25.3% from coal, 24.5% from hydroelectrical power plants.
Mustafa ÇALIŞKAN - General Directorate of Electrical Works Survey, Renewable Energy Resources Branch Manager
Our Department carries out studies on renewable energy resources for research and development, assessment of potential, contributing to preparation of regulations.
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar - Marmara University New Technologies ResearchApplication Center Director EUROSOLAR-European Renewable Energy Union Vice Chair and Turkey Division Chair
Between 1970–80 effective usage of energy started but around 80s they said it was not enough. OECD countries came together for International Energy Agency and started technological research projects, decided to investigate wind power technologies and each country’s enery ministers signed the convention, put forward 20-30 thousand Euros for techological developments.
Prof. Dr. Milan VELJKOVIC
All of us are concerned with global warming. Therefore we have to abide by certain resolution documents. It was mentioned in previous presentations, there are international conventions on the subject and here greenhouse gass emissions should be reduced by 20% even 30% if targets are reached. Energy consumption is needed to be lowered 20%.
Architect Adnan KAZMAOŞLU
Currently carbon fibre is emerging as a steelworks material. The combination of carbon fibre and steel will determine the structure henceforward. Inside concrete materials when attempting to create thin scales carbon fibres placed inside will facilitate vast spans with structural elements to be covered.
2011 TURKEY STEEL CONSTRUCTION DESIGN COMPETITION PROJECTS
To be evaluated in European Steel Construction Awards organized by ECCS every two years, TUCSA as a member of ECCS chose this years Turkish project among seven applicants.
SABİHA GÖKÇEN INTERNATIONAL AIRPORT NEW INTERNATIONAL TERMINAL
Defense Industry Undersecretariat had announced in 2006 a limited architectural design competition for the International terminal building of 10 million travellers/year at the Sabiha Gökçen Airport in İstanbul.
STEEL CONSTRUCTION PLANT ORGANISATION
Production begins with arrival of materials: passing the gates the materials are stacked in an orderly fashion with easy access in the depot or stock area. The organisation is time efficient.
FACTORY GEAR
There is no single rule for this. Records and experiences to date are checked, the project’s construction type and weight is considered and then the production capacity is chosen in phases if necessary.

Sektörün RES Açılımı

Rakamlar oldukça çarpıcı, şu anda 1.400 MW kurulu güç 2023’e kadar 22.000 MW’a çıkacak. Bunun Türkiye’nin yapısal çelik sektöründeki karşılığı, bugün işlenen yıllık 1 Milyon Ton’un 2023 de 5 Milyon Ton’a çıkması demek. “Bu gerçekleşebilirse” diyor TUCSA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı ve devam ediyor: “Türkiye’nin enerji üretimini artıracağı gibi, rüzgar santrallerinin üretimi, nakliyesi ve kurulumunda çok kişiye görev düşecek ve bu durum işsizliğin azalmasına da katkıda bulunacak. Bugün için Türkiye’de kule ve kanat ihtiyacının önemli bir kısmı yurtdışından sağlanıyor. Ancak yurtiçi talebinin 15 veya 10 kat artmasıyla ve bölgedeki diğer ülkelerin de rüzgar enerji santrallerine yönelmesiyle birlikte yerli firmaların da üretiminin artması ve geliştirilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu gelişimin doğal sonucu olarak sektöre yeni katılımcıların dahil olması ve aynı zamanda yan sektörlerin de harekete geçmesi beklenmektedir. Rüzgar enerji santrallerine yapılan yatırım yapısal çelik sektörünün de büyümesine katkıda bulunacak.” İşte tam da bu gerekçelerle dergi sayfalarına taşıdık, gerçekleştirdiğimiz Rüzgar Enerjisi ve Santralleri Seminerini. Kimselerin kayıtsız kalamayacağı bir durum. Hem Dünyamız hem de sektör için...

7 çelik yapı projesi birden yayınlıyoruz bu sayımızda. İki yılda bir düzenlediğimiz Türkiye Çelik Yapı Tasarımı Yarışması’na katılan projeleri sizlere de aktarmak istedik. Yarışmanın birincisi Sabiha Gökçen Havaalanı Yeni Terminali yapısı Eylül’de Almanya Berlin-Potsdam’da yapılacak törende Avrupa Yapısal Çelik Birliği – ECCS Çelik Yapı Tasarımı Ödülleri’nde de Türkiye projesi olarak ödül alacak.

Her sayıda gerçekleştirdiğimiz Mimar Sohbetleri’nde bu sayının konuğu Adnan Kazmaoğlu. Dergimizin diğer önemli konusu da bir çelik konstrüksiyon fabrikası nasıl planlanırın kaleme alındığı teknik makalemiz.
Keyifli okumalar dileriz...

Saygılarımızla



© 2014 - Turkish Constructional Steelwork Associaton