Sürdürülebilirlik Konusunda ISISE
Portekiz, Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) bünyesindeki en aktif üyelerden biridir. Portekiz Bilim Vakfı’nın desteğiyle kurulmuş olan Yapı Mühendisliğinde Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik (Innovasyon) Enstitüsü (Institute for Sustainability and Innovation in Structural Engineering - ISISE); tarihi yapı malzemeleri ve taş duvarlar, çelik ve karma malzemeler, beton konularında yapı teknolojileri araştırma ve çalışmalarını sürdürüyor.
01.07.2014
Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) bünyesinde aktif rol alan Portekiz’de, Portekiz Bilim Vakfı’nın desteğiyle kurulmuş olan Yapı Mühendisliğinde Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik (Innovasyon) Enstitüsü (Institute for Sustainability and Innovation in Structural Engineering - ISISE) şu üç konuda yapı teknolojileri konusunda araştırma ve çalışmalar yapmaktadır:
Tarihi yapı malzemeleri ve taş duvarlar,
Çelik ve karma malzemeler,
Beton
ISISE inşaat sanayii ile yakın koordinasyon içinde sürdürülebilirlik ve yenilikçilik konularını tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Başta gelen çalışma konuları aşağıda olduğu gibidir:
İnşaat malzemelerinin karakteristikleri
Temel ve yapısal modelleme
Yapısal davranış karakteristikleri
Mevcut yapıların denetlenmesi, değerlendirilmesi ve izlenmesi
Yapıların güvenlik değerlendirmesi
Mevcut yapıların izlenmesi için araçlar ve bir entegre hayat boyu yapısal yaklaşım hakkında gelişmeler
Sürdürülebilir yapı tasarımı
Yenilikçilik değer yaratmak demektir. Bilgi ve yenilikçilik; verimlilik ve değer yatarma için temel taşlarıdır.
Süsrüdürülebilirlik modern toplumsal çerçevedir ve yapı mühendisliği mutlaka; fizibilite, konsept, yapısal (statik) tasarım, detaylandırma, inşaat, işletme, bakım ve söküm/yıkım safhalarını kapsayan bir yaşam döngüsü vizyonu ile birlikte ele alınmalı ve güvenlik, işlevsellik, yeterlilik ve çevre konularını gözönüne almalıdır.
ISISE yılda iki kez bülten yayımlamaktadır. ISISE’nin bilgilerine (www.isise.net) websitesinden ve http://www.facebook.com/isise.net Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz. Bültene abone olmak için isteğinizi tucsa@tucsa.org adresine bildirmeniz veya ISISE websayfasından kayıt yaptırmanız yeterli olacaktır.