BİR YAPISAL ÇELİK GÜNÜ DAHA TAMAMLANDI
Türk Yapısal Çelik Derneği’nin vazgeçilmez organizasyonu Yapısal Çelik Günleri’nin 15’ncisi 18 Aralık 2014 Perşembe günü İstanbul Marriott Asia Oteli’nde geniş bir katılımcı kitlesi ile gerçekleşti.
BÜTÜN ÇELİKÇİLER TOPLANDIK, TOPLANDIK …
Mimarlar, mühendisler, çelik imalatçıları, yatırımcılar, çelik malzeme üreticileri, sektöre ürün ve hizmet sunanlar, akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler, birlikler, kamu ve özel sektör kuruluşları, tüm ilgililer ve sektöre ilgi duyanlar sektörü oluşturan tüm bileşenler hepsi ve daha fazlası her yıl olduğu gibi bu yıl da Yapısal Çelik Günü’nde buluştu.
15. Yapısal Çelik Günü’nün Renkli Sunucusu
|
|
Sunuculuğunu alanında uzman isim, Emre Tilev’in yaptığı 15. Yapısal Çelik Günü’nde Tilev’in konuşmaları etkinliğe özel bir renk kattı. |
TUCSA’nın GÜCÜ
15. Yapısal Çelik Günü Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa Yapısal Çelik Birliği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı’nın Açılış Konuşması ile başladı. Türkiye’de üretilmiş çelik yapılardan örneklerle hazırlanmış bir film gösterisi ile konuşmasına başlayan Prof. Dr. Yardımcı, son on yılda çelik yapılarda yaşanan gözle görünün artış grafiğinin arkasında, Türk Yapısal Çelik Derneği’nin çalışmalarının önemli bir payı olduğunu vurguladı. Yapısal Çelik Günü’nün 15’ncisinde, 22 Yılını dolduran Türk Yapısal Çelik Derneği faaliyetlerini özetleyen TUCSA Başkanı, Derneğin gücünü etkinlik katılımcılarıyla paylaştı. |
60. YILINDA ECCS
1955 yılında kurulan Avrupa Yapısal Çelik Birliği ECCS’in, kuruluş öyküsünden başlayarak bugünlere ulaşan serüvenini izleyicilere aktaran Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Yener Gür’eş, ECCS’in gerçekleştirdiği çalışmaların sektör için önemine değindi. Kuruluşundan itibaren ECCS’de aktif rol oynayan TUCSA’nın çalışmalarını aktaran ve aynı zamanda 2 yıldır ECCS’in Tanıtım Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Gür’eş, TUCSA’nın ECCS’deki çalışmalarını Yapısal Çelik Günü katılımcıları ile paylaştıktan sonra, su anda ECCS Başkanlığı’nın 3. Kez Türkiye’ye kazandırmanın verdiği gururu ve bu başkanlığın önemini ifade etti.
ÇELİK YAPILARIN KALİTESİ SORGULANDI
15. Yapısal Çelik Günü’nün Birinci Bölümü’nde “Çelik Yapılarda Kalite Ama Nasıl?” konulu bir panel gerçekleştirildi. Uygunluk Değerlendirme Derneği’nden Ayfer Adıgüzel Moderatörlüğü’ndeki panele, mimari tasarım açısından görüşlerini ifade etmek üzere Ahmet Alataş Mimarlık Ofisi’nden mimar Ahmet Alataş, yapısal tasarım cephesinden bilgi vermek adına A Teknik Proje Ofisi’nden Y. İnşaat Mühendisi Ahmet Topbaş, çelik imalatçıları bakışını yansıtmak üzere Atak Mühendislik firmasından Halit Levent Akbaş ve konunun denetim kısmının görüşleri aktarmak üzere de SZUTEST Denetim ve Gözetim Hizmetleri kuruluşundan Mehmet Işıklar görüşlerini katılımcılarla paylaştılar. Önce durum değerlendirmesi yapan panelistler Türkiye’deki mevcut durumu ifade ettikten sonra, problem olan konulara yönelik önerilerini, bundan sonrasında yapılması gerekenleri kendi konu başlıklarından ele alarak ifade ettiler.
ÇELİK YAPILARDA YERLİ BAŞARI
15. Yapısal Çelik Günü’nün İkinci Bölümü etkinliğin en çok ilgi gören Türkiye’deki uzmanlar tarafından gerçekleştirilmiş çelik yapı projelerinin sunumu oldu. Prof. Dr. Harun Batırbaygil’in Başkanlığında gerçekleştirilen sunumların ilki Metal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selami Gürel tarafından yapılan "Astana Nazarbayev Center ve Bratislava Bory Mall Turnado Tek Düzlemli ve Serbest Şekilli Çatı Işıklıklarından İki Örnek" oldu. Selami Gürel’in etkileyici sunumu ile renklenen projede çelik yapının zorluklarının yerli başarılarla nasıl giderildiği aktarıldı.
KONYA STADI ILK KEZ 15. YAPISAL ÇELİK GÜNÜ’NDE SUNULDU
Çelik yapı projelerinin sunulduğu bölümün ikinci projesi, yeni açılan Konya Stadyumu oldu. Projenin mimari tasarımını gerçekleştiren Mimar Bahadır Kul tarafından yapılan sunumda izleyiciler Konya Stadı projesinin tüm detaylarını izleme şansı buldular. Türkiye’de son dönemde birbiri ardına yapılan bir çok stadyum projesinde de imzası olan Bahadır Kul, çelik yapılardaki yerli tasarımın geldiği noktayı da 15. Yapısal Çelik Günü katılımcılarına aktarmış oldu.
KENDİ KÜÇÜK, ETKİSİ BÜYÜK BİR ÇELİK YAPI: NoXX
15. Yapısal Çelik Günü’nde gündeme taşınan bir çelik yapı projesi de NoXX Apartmanı idi. İstanbul Beyoğlu’nda yapılan küçük bir çelik yapı olmasına karşılık, tasarım hüneri ile adından çok söz ettiren, uluslararası ödüller alan NoXX projesi, projenin mimarı Cem Sorguç tarafından izleyicilerle paylaşıldı. Türkiye’de konutlarda çok küçük oranlarda temsil edilen çelik yapıların, rasyonel tasarlandığında konutlarda da nasıl bir etki yaratabileceğini kanıtlayan bir örnek olan NoXX Apartmanı projesinin tüm detaylarını ve tasarım esnasındaki düşüncelerini 15. Yapısal Çelik Günü katılımcıları ile samimiyetle paylaşan Cem Sorguç’un sunumu, katılımcılar tarafından da ilgi ile izlendi.
2014 SEKTÖR ÖDÜLLERİ TÖRENİ
Geçen yıl ilk kez verilen Türk Yapısal Çelik Derneği Sektör Ödülleri’nin İkincisi 15. Yapısal Çelik Günü’nde gerçekleştirildi. Türk Yapısal Çelik Derneği Başkan Yardımcısı H. Yener Gür’eş’in sunumu ile başlayan TUCSA 2014 Sektör Ödülleri Töreni’nde ilk olarak Genç Çelik Yapı Tasarımcıları olarak PROSteel 2014 Birinci Ekibi’ne ödülleri verildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Oğuzhan Aydın, Sinan Tuncer, Burçak Sönmez ve Yücel Demir ile Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Şenol Keskin, ödülünü PROSteel Jüri Üyesi Mimar Cem Sorguç ve TUCSA Müdürü Nur Özkan’dan aldılar.
Genç Çelik Yapı Tasarımcılarının ödüllerinin ardından Çelik Yapı Ödülleri’ne geçildi. Kalabalık bir ekiple sahneye davet edilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni Terminali yapısı için yapının mimari tasarımını gerçekleştiren Yakup Hazan Mimarlık’tan Yakup Hazan, Statik Tasaımını gerçekleştiren Statica Mühendislik Müşavirlik’ten Cem Özer, projenin ana yüklenicisi TAV Tepe Akfen Yatırım’dan Fatih Kan, Çelik Yüklenicileri Polarkon’dan Ali Faik Ulusoy, Ataçelik’ten Süha Kültür, İnada’dan Kemal Narter, Lindner’den Fatih Azizağaoğlu, Lamda Grup’tan Bülent Hakan Köse, Anka Grup’tan Süleyman Eroğlu ve projenin yatırımcısı TAV Ege Terminal Yatırım ve İşletme’den Erkan Balcı ödüllerini TUCSA Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Cavidan Yorgun ve Dr. Selçuk İz’den aldılar. Törene katılamayan Terbay’dan Atila Baysak ve Temsan Yapı’dan Coşkun Evrensel’in ödülleri de kendilerine sonrasında gönderildi.
2014 Sektör Ödülleri Töreni’nde Ödüle değer görülen diğer bir proje Kayalar Kimya Ofis yapısı oldu. Projenin mimari tasarımını gerçekleştiren UMO Mimarlık’tan Yaşar Marulyalı ve Levent Aksüt, statik tasaımcısı Çelik Yapı Proje İmalat ve Montaj Sanayi’nden İbrahim Korkut, çelik yüklenicisi Tabosan’dan Engin Gökmen ve yatırımcısı Kayalar Kimya Sanayi’nden Ersin Kayalar sahneye davet edildikten sonra ödüllerini TUCSA Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı ve TUCSA Üyesi Prof. Dr. Harun Batırbaygil’den aldılar.
2014 Sektör Ödülleri’nin son projesi Priştina Uluslararası Havalimanı projesi idi. Projenin mimari tasarımını gerçekleştiren Tekeli&Sisa Mimarlık’tan Dilgün Saklar, Statik tasarımını üstlenen Prota Mühendislik’ten Ümit Kaçmaz, projenin çelik yüklenicisi MIM Mühendislik’ten Ahmet Şuyun ve yatırımcısı Limak Kosova International Airport’tan Şebnem Elverdi ödüllerini TUCSA Üyesi Prof. Dr. Erkan Özer ve TUCSA Teknik Müdürü Dr. Berna Aydöner’den aldılar.
ARALAR TOPLANTILARDAN DA YOĞUNDU
15. Yapısal Çelik Sektörüne destek veren, sponsor olan sektör firmaları 15. Yapısal Çelik Günü’nün gerçekleştirildiği Mariotte Otel’in salon fuayesinde oluşturulan standlarda katılımcılarla buluştular. Salon kadar yoğun olan bu bölümde yer alan 18 sektör kuruluşu, hem bilgi ve birikimlerini paylaştılar hem de çelik yapılar alanına sundukları ürün ve hizmetleri tanıttılar.
15. Yapısal Çelik Günü Firma Alanlarında gerçekleştirilen kokteyl ile sonlandı.