Publications > Çelik Yapılar
Sayı: 84 - Eylül - Ekim 2023
Editör
NİCE 100 YILLARA
“Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır...”
Mustafa Kemal ATATÜRK
Haber
CUMHURİYETİN İLANI
(Nutuk’tan Alıntı)
Kaynak: Nutuk, Yapı Kredi Yayınları, 2. Baskı 2014, Syf. 677-690)
Dijitalleşme
DİKKAT! DAVRANIŞLARIMIZ İZLENİYOR
Omnitek Telekom CEO’su ve Bilişim Uzmanı Muammer Uysal, bireyselden kurumsala insanların geleceğini direkt olarak yönlendirecek Davranışların İnterneti (IoB – Internet of Behaviour) konusuna değindi.
Teknik Makale
ZEMİN İYİLEŞTİRME
Kazık ya da benzeri derin temel çözümleri zayıf zeminlerde ilk akla gelen yöntem olmayı sürdürüyor. Oysa pek çok projede zemin iyileştirme daha ekonomik bir çözüm olabilir.
BURKULMASI ÖNLENMİŞ ÇAPRAZLAR
CoreBrace LLC Mühendislik Birimlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maria Chumbita, güvenilir deprem performansı, optimize edilmiş tasarım ve ekonomik çözümlerle kullanım alanı her geçen gün genişleyen Burkulması Önlenmiş Çaprazlar’a değindi.
Projeler
KIBRIS MODERN SANAT MÜZESİ
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, mimari yapısı ve çeliğin sağladığı avantajlarla çağdaş sanatın unsurlarını yansıtan bir yapı niteliğinde.
ELAZIĞ ATATÜRK STADYUMU
1974 yılında inşa edilen ve 2015 yılında yıkım kararı alınan eski stadyum ile aynı konumda, Elazığ kent merkezinde konumlanmak üzere inşa edilen Elazığ Atatürk Stadyumu, günümüzün ve şehrin ihtiyaçlarına göre yeniden planlandı ve UEFA ile TFF kriterlerine uygun şekilde tasarlanarak 4 yıl süren inşa sürecinin ardından 2023 yılında hizmete açıldı.
Gençel
YUCONES
Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından kurulmuş Genç Çelikçiler Topluluğu (GENÇEL) Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi ve Yeditepe Üniversitesi Yapı ve Mühendislik Topluluğu (YUCONES) Yarışma Koordinatörü Ali Osman Fırtına mühendislik-mimarlık bilincini ve bağlılığını kurma vizyonuyla hareket eden YUCONES’i kaleme aldı.
Kendimizi Sınayalım
KENDİMİZİ SINAYALIM SORU - S.84
Bu sayıda ele aldığımız “Kendimizi Sınayalım” sorusu, özellikle soruda geçen endüstriyel tesislerin projelendirilmesinde karşılaşılabilen “Patlamaya Dayanıklı Yapı” Tasarımı (Blast Resistant Building Design) ile ilgilidir.
Bu özel konu ile ilgili mevcut yönetmeliklerimizde yeterli bilgi olmadığı için, bu tip bir yapılarla karşılaşabilecek meslektaşlarımızın dikkatine sunmak üzere bu soruyu seçtik.
NİCE 100 YILLARA
29 Ekim 1923 – 29 Ekim 2023
Cumhuriyetimiz 100. yaşını kutladı. Sayısız fedakârlık cephelerde tüm imkânsızlıklara rağmen yıllar süren bir savaş düşmanlara ve en önemlisi cehalete karşı verilen mücadelenin sonucunda elde edilen zaferin ardından, Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının dehası sonucunda kurulan bir ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğe doğru yolculuğu devam ediyor.
100 yaşına ulaşmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Ama yeterli mi? Biraz öz eleştiri yapmak zorundayız!
Editör köşesine, 25.09.1924 tarihli Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin haberleştirdiği, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun İstiklâl Ticaret Okulu’nda öğretmenler tarafından verilen çay ziyafetinde gerçekleştirdiği konuşmadan bir bölümle başlamak istedim. Bu kısacık bölüm, bir anlamda geleceğin nasıl şekilleneceğini bizlere anlatıyor. İlim ve fenni rehber alan ve bunun tam karşıtını tercih eden toplumların ne durumda olduğunu gördüğümüz günlerdeyiz. Artık gezegenin en ücra köşesinden haberler alabildiğimiz, yapay zekâ ile sohbet ettiğimiz, teknolojinin hızına yetişemediğimiz bir çağdayız. Ancak şunu da açık yüreklilikle kabul etmek zorundayız; ülke olarak, ilmin ve fennin yeterince peşinde koşmadık. Atatürk gibi bir ışık kaynağımız varken, gölgelerde kalmayı tercih ettik. En net ifadeyle, eğer ilim ve fenni rehber almış olsaydık depremlerde, doğal afetlerde bu kadar can kaybı yaşamaz ve en önemlisi hayatımızı, sağlığımızı, sevdiklerimizin yaşamını geleceğimizi çürük yapılara emanet etmezdik.
Ancak umutsuzluğa düşmeden şunu da düşünmek zorundayız; birey olarak ömrümüz sınırlı olabilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve bu güzel ülkenin gelecek kuşaklarının önünde yüzyıllar var. Geçmişe takılmayıp, geleceğe bakmalı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün öğütlediği gibi akıl ve bilimi rehber almalıyız. Geç kalmadık.
Çeyrek asra yakın bir süredir yayımlanan Çelik Yapılar dergisi olarak, üzerimize düşen görevi yaptığımızı, ilmi ve fenni rehber olan bir yayımcılık anlayışını sürdürdüğümüzü ve gelecekte de aynı düşünce ile hareket edeceğimizi taahhüt etmenin mutluluğu içerisindeyiz. 84. sayımızda, alışılageldiği üzere alanında uzman isimleri, detaylı ve özel projeleri sizlerle buluşturduk.
Keyifli okumalar dileriz.
Eray Emin Aydemir
Yayın Yönetmeni