CESUR DİJİTAL DÜNYA
Aldous Huxley’in ölümsüz eseri Cesur Yeni Dünya, 1932 yılında yayımlanmasına rağmen geleceğe ışık tutan bir eser olarak hafızalarda kendisine yer buldu. Huxley, 26’ncı yüzyılda geçen romanında yer alan “Şu an Yeni Bir Takvimin İçindesiniz!” sözüyle okuyucuya artık her şeyin değişeceğini ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatmanın en vurucu yolunu bulmuştu.
Distopya türünde değerlendirilen bu roman, yayımlanmasının ardından popülerliğini hiç kaybetmedi. Gelecek yıllarda sürekli olarak incelendi, yazarın bakış açısı değerlendirildi. Özellikle 2. Dünya Savaşı’nın ardından insanlık neredeyse her gün kendini yeni bir takvimin içerisinde buldu. Başka bir ifadeyle Huxley haklı çıktı. Günümüzde ise takvimin yaprakları arasında artık Yapay Zekâ, robot teknolojisi, Mars projesi, Starlink uyduları, gen teknolojileri ve yapay gıdalar var. Hatta Dijitalleşme olgusunun yıldız çocuğu Elon Musk, Neuralink isimli şirketiyle insan beynini dijital ortama aktararak süper insana doğru giden yolu kat etmeye başladı. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde, biraz da Huxley’den esinlenerek, bizler “Cesur Dijital Dünya” içerisinde yaşamaya çalışan, bu değişim doğrultusunda zihinsel evrim geçiren bir türe dönüştük.
Doğal olarak “Dijitalleşme” ana başlığı altında gözlerimizin önünde gerçekleşen bu evrimden yapısal çelik sektörü de etkileniyor. Yapı Bilgi Modellemesinden (BIM) tutun da ekonomiye, üretimden insan kaynaklarına kadar her şey yeniden düşünülmek ve global anlamda diğerleriyle uyumlu olmak zorunda.
Çelik Yapılar dergisi olarak, bu sayımızı sadece sektör mensuplarının değil, herkesin ilgisini çeken Dijitalleşme konusuna ayırdık. Umarız birçok farklı dalı içerisinde barındıran dijitalleşme ile ilgili sizlere değerli bilgiler sunmuş oluruz.
Keyifli okumalar dileriz.
Eray Emin Aydemir
Genel Yayın Yönetmeni